Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika estonske vlade Andrusa Ansipa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je s predsjednikom vlade Republike Estonije Andrusom Ansipom, u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, razgovarao o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u te o bilateralnim odnosima.

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa koji su vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Predsjednik Hrvatskog sabora je izvijestio estonskog predsjednika vlade o dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom u 2009. godini i posebno o radu Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora. 

Estonski je predsjednik vlade Ansip rekao kako Estonija snažno podržava daljnje proširenje Europske unije jer smatra da Unija time postaje jača. Naglasio je kako svi kandidati moraju ispuniti pristupne kriterije i pohvalio napore koje je Hrvatska do sada uložila u reforme. Predsjednika Sabora Bebića je izvijestio kako je za ulazak u Europsku uniju glasovalo 66 posto estonskih birača, dok se sada postotak estonskih građana koji podržavaju članstvo u EU čak i povećao, pa je „Estonija doživjela 'pozitivan šok' od priključenja Uniji“.

U pogledu priključenja Hrvatske NATO-u, „Estonija podržava NATO-ovu politiku 'otvorenih vrata' “, kazao je premijer Ansip pozdravljajući skori ulazak Hrvatske u NATO, čime će Estonija i Hrvatska postati partnerske zemlje. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora