Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na 20. obljetnici obnove HKD "Napredak"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice obnove Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u novouređenim prostorijama u centru Zagreba, koje je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Svečanosti obilježavanja 20. obljetnice obnove HKD "Napredak" i otvaranja novouređenih prostorija Društva nazočni su bili i potpredsjednica Sabora Željka Antunović, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, apostolski nuncij Mario Roberto Cassari, veleposlanik BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić te brojni drugi uglednici iz političkog i javnog života Hrvatske.

"Zaslužili ste odličnu ocjenu za dugu i sjajnu povijest širenja hrvatske kulture, ali posebno zbog toga što ste omogućili da zastave RH i BiH stoje na istom mjestu, jedna pokraj druge", rekao je predsjednik Josipović na svečanosti, na kojoj je obilježena i 20. obljetnica obnove HKD "Napredak". Upravo je "Napredak", ustvrdio je predsjednik, omogućio tijekom rata opstanak Hrvata u mnogim dijelovima BiH, a njegova sadašnja nezaobilazna uloga je u stvaranju modela suživota srodnih naroda u toj zemlji koju i dalje opterećuju brojni problemi.

Sto osmu godišnjicu utemeljenja i dvadesetu obljetnicu obnove društva "Napretku" je čestitao i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. "'Napredak' je kulturno društvo s velikom tradicijom, koje je, njegujući hrvatsku kulturu, povijest, znanje, jezik i pismo, postalo temelj opstojnosti hrvatskog naroda u BiH", rekao je Bebić, istaknuvši kako nitko ne može "iskorijeniti onoga tko je čvrsto utemeljen na svojoj zemlji". 

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić istaknuo je ulogu Društva u njegovanju dijaloga i ekumenizma u BiH, poručivši da je rješenje nacionalnog pitanja u BiH uvjet mira u cijeloj jugoistočnoj Europi. Topić je zahvalio hrvatskoj Vladi za sve što je učinila u potpori "Napretkovih" projekata, uručivši priznanje izaslaniku premijerke Jadranke Kosor, ministru Radovanu Fuchsu. 

HKD "Napredak", sa sjedištem u Sarajevu, osnovan je 1902. godine, a do zabrane djelovanja 1949. školovao je i pomogao školovanje oko 16.000 učenika i studenata, među kojima su bili i nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog. Od obnove rada Društva 1990. godine, podijelio je oko 2500 stipendija i organizirao 5000 različitih projekata, promičući hrvatsku kulturu i znanost diljem svijeta.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina