Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Stalne komisije za politike EU-a talijanskog Senata

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Stalne komisije za politike Europske unije Senata Talijanske Republike, koje u posjetu Hrvatskoj predvodi njena predsjednica senatorica Rossana Boldi.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo ovim posjetom, koji je uslijedio ubrzo nakon službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Italiji s predsjednikom Lukom Bebićem na čelu. Izrazivši zadovoljstvo razgovorima u Italiji, koji su bili korisni i sadržajni, ustvrdio je kako je današnji posjet senatskog izaslanstva Hrvatskom saboru nastavak plodonosne međuparlamentarne suradnje utemeljene na prijateljstvu, dobrosusjedstvu i partnerstvu.

Predsjednica senatske Stalne komisije za politike Europske komisije Rossana Boldi rekla je kako je njeno izaslanstvo u studijskom posjetu Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji, te je pohvalila odlučnost Hrvatske da ustraje na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Nju je zanimalo kako na situaciju u vezi s time gleda predsjednik hrvatskog parlamenta.

Predsjednik Sabora istaknuo je kako Hrvatska nije bila obeshrabrena slovenskom blokadom predpristupnih pregovora, te je unatoč blokadi nastavila raditi kao da blokade nema, zahvaljujući čemu nije izgubila dragocjeno vrijeme. Posebno je izrazio zadovoljstvo što ni hrvatska ni talijanska strana ne žele destabilizaciju odnosa zbog pitanja granice, što mu je tijekom nedavnog posjeta Italiji potvrdio i predsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini.

Ponovio je i stav Hrvatske da svim zemljama jugoistočne Europe pruži podršku na njihovom putu prema Europskoj uniji i NATO-u kao i da manjine, hrvatsku i talijansku, smatra poveznicom između dvije susjedne države.

Predsjednica Stalne komisije za politike EU u Senatu Boldi rekla je kako ovo potvrđuje da je Hrvatska protagonist u integracijskim procesima u ovom dijelu Europe, što i opravdava njen napredak na putu ulaska u EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora