Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio ravnatelja Centra za istraživanje povijesti Partije CK KPK i zamjenika ministra Odjela za organizaciju CK KPK Ouyanga Songa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je u Hrvatskom saboru s ravnateljem Centra za istraživanje povijesti Partije CK KP Kine i zamjenikom ministra Odjela za organizaciju CK KP Kine Ouyangom Songom, koji boravi u posjetu Hrvatskoj sa službenim izaslanstvom.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo snažnim usponom bilateralnih odnosa. Potvrđuje to i ovogodišnja razmjena posjeta na najvišoj državničkoj razini kada je u lipnju u Hrvatskoj boravio kineski predsjednik Hu Jintao, a u kolovozu je predsjednik Sabora Luka Bebić posjetio Kinu.

U razgovoru je istaknuto kako su ovi posjeti pridonijeli korisnoj razmjeni iskustava, te olakšavaju realizaciju projekata za koje su zainteresirane obje strane. To se u prvom redu odnosi na mogućnost kineskih investicija u infrastrukturne projekte i turizam.

Predsjednik Sabora je pozdravio spremnost Kine na suradnju i njezinu otvorenost koje su, kako je ustvrdio, i doveli do njezinog snažnog gospodarskog rasta i razvoja. Zahvalio je na kineskoj podršci sudjelovanju Hrvatske na Svjetskoj izložbi 2010. godine u Šangaju. Kineskim je sugovornicima kazao i kako u Hrvatskoj postoji konsenzus najutjecajnijih političkih stranaka u vezi s hrvatsko-kineskom suradnjom.

Postignuta razina odnosa ima ishodište u "Zajedničkoj izjavi o uspostavi partnerstva u općoj suradnji između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine" iz 2005. godine.

Autor: Ured predsjednika Sabora