Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske Wieslawa Tarku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske Wieslawa Tarku.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i poljski veleposlanik Wieslaw Tarka obostrano su izrazili zadovoljstvo visokom razinom bilateralnih odnosa koji su dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Predsjednik Sabora je zahvalio Poljskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci Hrvatskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Rekao je kako je Hrvatska snažno zainteresirana za poljska iskustva u rješavanju problema s brodogradnjom, te posebice iz predpristupnih pregovora o poljoprivredi. Izrazio je i želju da se intenzivira gospodarska suradnja Hrvatske i Poljske, za što se znatne mogućnosti otvaraju u idućem razdoblju kada će, zbog organizacije Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine, Poljska intenzivnije ulagati u infrastrukturne projekte. Predsjednik Sabora je istaknuo i značaj izgradnje cestovnog koridora od Baltika do Jadrana.

Poljski je veleposlanik Tarka potvrdio spremnost Poljske da nastavi pružati podršku Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u, te je podsjetio kako je poljski parlament bio među prvima koji je ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u. Podršku Hrvatskoj na tom putu je ocijenio važnom, između ostalog zato što Poljska smatra da će Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a moći bolje „izvoziti“ sigurnost i stabilnost u regiju. Izrazio je spremnost Poljske da Hrvatskoj pomogne u pripremi referenduma o članstvu u Europskoj uniji. Prema zadnjim ispitivanjima javnog mišljenja u Poljskoj 75 posto građana podržava članstvo njihove države u EU jer shvaćaju kako su predpristupne prilagodbe bile nužne u prvom redu zbog njih samih, a ne zbog zahtjeva Bruxellesa.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora