Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio veleposlanika Države Izrael Yosefa Amranija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael Yosefa Amranija te mu poželio ugodan boravak u Hrvatskoj i uspjeh njegove misije.

U razgovoru dvojice dužnosnika istaknuto je kako Hrvatska i Izrael imaju sličnu povijest jer su se obje države za vlastitu slobodu i neovisnost borile u vrlo teškim, ratnim okolnostima. Izražena je želja da se unaprijede bilateralni odnosi, posebice na područjima za koje su obje države iskazale interes: u ekonomiji, poljoprivredi, turizmu, kulturnoj i znanstvenoj razmjeni.

Hrvatska i Izrael žele tješnju suradnju, o čemu svjedoči sve dinamičnija razmjena posjeta na najvišoj razini, suglasili su se predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić i izraelski veleposlanik Amrani. U tom je kontekstu izraženo snažno obostrano zadovoljstvo zbog posjeta izraelskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana Zagrebu 15. rujna ove godine. To će biti prvi posjet izraelskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj, a u listopadu se očekuje i posjet Izraelu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Poziv da dođe u službeni posjet Izraelu na jesen ove godine predsjednika Knesseta Reuvena Rivlina prihvatio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. 

U razgovoru predsjednika Sabora i izraelskog veleposlanika snažna je podrška izražena što skorijoj uspostavi međuparlamentarne suradnje koja bi znatno pridonijela boljem razumijevanju među narodima i državama. Posjet predsjednika Sabora Izraelu bio bi od izuzetne političke važnosti za obje zemlje s obzirom na to da bi to bio prvi službeni posjet Izraelu predsjednika hrvatskog parlamenta, nakon čega bi suradnju trebali uspostaviti pojedini odbori i skupine prijateljstva Hrvatskog sabora i Knesseta. Voditelj Hrvatsko-izraelske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru je zastupnik Goran Marić, a u Knessetu je na čelu Izraelsko-hrvatske lige prijateljstva zastupnik Moshe Mutz Matalon.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i veleposlanik Države Izrael Yosef Amrani razmijenili su i mišljenje o stanju na Bliskom Istoku, a predsjednik Sabora podržao je pravo Izraela i židovskog naroda da živi u miru te je izrazio želju da se to područje što prije stabilizira.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora