Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio veleposlanike Japana i Bosne i Hercegovine u nastupni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupne posjete veleposlanika Japana Yoshia Tamuru i veleposlanika Bosne i Hercegovine Vladimira Raspudića.

U razgovoru s japanskim veleposlanikom izraženo je obostrano zadovoljstvo odnosima Hrvatske i Japana, posebice suradnjom na području znanosti i kulture. Predsjednik Sabora Luka Bebić i japanski veleposlanik Yoshio Tamura suglasili su se kako bi trebalo pojačati suradnju na području gospodarstva kao i suradnju dva parlamenta. Kao pozitivan primjer suradnje predsjednik Sabora istaknuo je hrvatsko-japanski projekt "Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda kod odrona zemlje i poplava u Hrvatskoj", koji je potpisan u ožujku 2009. godine i trajat će pet godina. Dvojica su dužnosnika razgovarala i o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koje Japan snažno podržava, kao i o suradnji dviju država u okviru međunarodnih organizacija, prije svega Ujedinjenih naroda.

Veleposlaniku Bosne i Hercegovine Vladimiru Raspudiću predsjednik Sabora poželio je dobrodošlicu u Hrvatskoj, te izrazio želju za jačanjem suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, koja su, kako su se suglasila dvojica dužnosnika, brojna i nedovoljno iskorištena. Obostrano je potvrđeno da se svi problemi moraju rješavati dobrosusjedski kao i da postoji potreba za tješnjom suradnjom. Predsjednik Sabora rekao je kako Hrvatska podržava sva nastojanja kojima bi se trima konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini osigurala jednakopravnost. Podržao je pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te zajamčio da će joj Hrvatska pružiti svaku moguću pomoć na tom putu i neće postavljati nikakve prepreke.

Autor: Ured predsjednika Sabora