Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s guvernericom Kanade Michaelle Jean

Ottawa - Predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića u Ottawi je primila generalna guvernerica Kanade Michaelle Jean, koja predstavlja britansku kraljicu Elizabetu II., formalnog šefa države. 

Sastanak koji je trajao dvostruko više od predviđenih tridesetak minuta, predsjednik Sabora Bebić opisao je kao "vrlo sadržajan, politički, a ne protokolarni razgovor", ističući da je guvernerica Jean pokazala veliki interes za Hrvatsku, njezin prijam u NATO, pregovore s Europskom unijom, pitanje granice sa Slovenijom, te najavila petodnevni posjet Hrvatskoj u listopadu. "Posebno ju je zanimalo funkcioniranje Hrvatskog sabora, pitanje manjina i ljudskih prava. Kazala je da je Hrvatska primjer u regiji i istaknula dobre odnose Hrvatske sa susjedima", dodao je.

Guvernerica Jean, po njegovim je riječima, potvrdila na državnoj razini interes Kanade za razvoj odnosa s Hrvatskom, koji je dosada najizraženiji na parlamentarnoj razini. "Ovo je nova faza odnosa Kanada i Hrvatske, čiji je početak označen ukidanjem viza", rekao je Bebić i dodao kako postoje službene najave da će taj potez Kanade slijediti i Australija i Novi Zeland, druge dvije članice britanskog Comonwealtha. Sve to svjedoči o "uzlaznom trendu u razvoju hrvatsko-kanadskih odnosa", koji su dugo zaostajali u odnosu na kvalitetu odnosa koje je Hrvatska razvila s drugim zapadnim zemljama, dodao je Bebić, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora koji boravi u službenom posjetu Kanadi od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U hrvatskom je veleposlanstvu u Ottawi 8. lipnja 2009. navečer priređeno svečano primanje u povodu Dana državnosti RH, na kojem se okupio veliki broj uzvanika iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Ottawe, predstavnika diplomatskog zbora i pripadnika hrvatske zajednice u Kanadi.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina