Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s kanadskim ministrom useljeništva Jasonom Kenneyem

Ottawa - Kanadski ministar useljeništva Jason Kenney, koji je odigrao ključnu ulogu kod nedavnog ukidanju viza za Hrvatsku, izjavio je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem u Ottawi da su odnosi Kanade i Hrvatske snažniji nego ikada i da su nakon višegodišnje stagnacije dobili puni zamah. 

"Posjet predsjednika Hrvatskoga sabora dio je rastućeg broja visokih posjeta između naše dvije zemlje. Vrlo je malo zemalja, puno većih od Hrvatske, s kojima imamo toliko posjeta na visokoj razini u oba smjera, što pokazuje da su kanadsko-hrvatski odnosi snažniji nego su ikada bili", izjavio je Kenny za Hinu nakon sastanka u Ottawi. Kao ključne događaje koji su pridonijeli sadašnjem zamahu u razvoju bilateralnih odnosa označio je ulazak Hrvatske u članstvo NATO-a, što je službena Ottawa svesrdno podržavala, te ukidanje kanadskih viza za hrvatske državljane, za što se i osobno zalagao.

Na pitanje o desetljenom zaostajanju odnosa dviju zemalja i dosezima sadašnjeg zamaha, kazao je da su odnosi sada ušli u "hiperbrzinu" i da je "nadoknađeno sve ono što je izgubljeno", te kako očekuje da će se posjeti na visokoj razini nastaviti i u drugoj polovici ove godine. "Kada gledam unutrag, želio bih da je Kanada bila prva zemlja koja je priznala Hrvatsku, no tada smo malo kasnili u startu. Ali, to smo sustigli, i danas priznajemo Hrvatsku kao prvoklasnu članicu zajednice demokratskih država", kazao je Kenney. Izrazio je nadu da "hrvatska zajednica u Kanadi može pomoći u nadogradnji poboljšanih bilateralnih odnosa, te unaprjeđivanju trgovinske i gospodarske suradnje".

Predsjednik Sabora Bebić, ocijenio je da je "Jason Kenny zajedno s Lynn Yelich", članicom kanadske vlade hrvatskog podrijetla, najviše učinio za ukidanje viza za Hrvatsku, unatoč postojanju otpora takvoj odluci. On je izrazio zadovoljstvo sastankom s Kenneyem, kao i ranijim sastankom s predsjednicima Senata i Zastupničkog doma kanadskog parlamenta, te srdačnim dočekom saborskog izaslanstva koje je u utorak nazočilo dijelu zasjedanja oba doma. Bebić je istaknuo kako je na susretima s kanadskim dužnosnicima pokazano "dobro poznavanje Hrvatske", te istaknuta "potpora Hrvatskoj na svim poljima". Također je potvrdio da je sa sadašnjim "zamahom" u razvoju odnosa, "sve nadoknađeno za kratko vrijeme", približno u posljednje tri godine, od posjeta predsjednika Senata Neila Kinselle Hrvatskoj, te posebno zahvaljujući suradnji hrvatskih i kanadskih vojnika u Afganistanu.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina