Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Münchenu razgovarao s predsjednicom bavarskog parlamenta Barbarom Stamm

München - Bavarska podržava stav da se hrvatsko-slovenski granični spor rješava pred međunarodnim pravosudnim tijelom, smatrajući to principijelnim i politički ispravnim, izjavio je u Münchenu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon susreta s predsjednicom bavarskog parlamenta Barbarom Stamm. 

"Iznio sam naše stavove oko blokade i izvijestio bavarsku stranu da prihvaćamo rješenje Ollija Rehna i europske trojke. Mi smo za pravosudni postupak, a ne nikako za političke konstrukcije", rekao je Bebić i dodao da je Stamm pokazala "oduševljenje" hrvatskim stajalištem. "Ona smatra da je naš stav principijelan i politički ispravan" kazao je Bebić. Čelni čovjek hrvatskog parlamenta svoju je sugovornicu podsjetio da je Slovenija ušla u EU bez riješenog graničnog pitanja, a sada zbog istog problema blokira hrvatske pregovore. "Hrvatska ne želi potencirati tu ucjenu jer je bitno koncentrirati se na dovršenje pregovora", rekao je Bebić.

On je Stamm također izvijestio da je Saboru preostalo još oko 35 zakona za uskladiti s pravnom stečevinom EU-a te da će naš zakonodavni okvir osigurati odvijanje pregovora bez ograničenja.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Bebić je kazao da su konstatirali visoku razinu dobrih odnosa, političkih, gospodarskih i svakih drugih. "Bavarsko gospodarstvo dosta ulaže u Hrvatsku. Kod nas djeluje više od 1300 bavarskih tvrtki, a veliki broj bavarskih turista posjećuje Hrvatsku i oni su naši vjerni turisti", rekao je Bebić. S tim u svezi Bebić je predsjednicu bavarskog pokrajinskog parlamenta izvijestio da je Hrvatska izgradila autoput do Slovenije, a gradi i u drugim pravcima. 

Nakon službenih razgovora, Bebić i Stamm su izmijenili poklone, a osim službenog poklona u ime Sabora, Bebić je svojoj bavarskoj kolegici poklonio ekstra djevičansko maslinovo ulje vlastite proizvodnje koje je dobilo nagradu Međunarodnog mediteranskog žirija i vino Strimenac također vlastite proizvodnje.

Ranije tijekom dana Bebić se sastao s Odborom za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo te Odborom za zaštitu okoliša i zdravstvo. "Zanimalo ih je hrvatsko stajalište o GMO-u jer je Bavarska iznimno ekološki orijentirana, a ja sam ih informirao i da Hrvatska po tom pitanju ima konzervativan stav, te da se 17 županija proglasilo slobodnim od GMO-a", rekao je Bebić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina