Predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer u službenom posjetu predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Republike Austrije Heinza Fischera u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora pohvalio je ukupne bilateralne odnose koje karakterizira visok stupanj partnerstva. O takvim odnosima svjedoči i činjenica da je predsjednik Sabora u svom prvom službenom bilateralnom posjetu, u ožujku ove godine, boravio upravo u Austriji, dok je današnji posjet Heinza Fischera Hrvatskoj također jedan od prvih u nizu posjeta otkako je u srpnju postao austrijski predsjednik.

Budući da je predsjednik Fischer dvanaest godina predsjedavao zastupničkim domom austrijskog parlamenta, Nacionalnim vijećem, današnji je susret omogućio razmjenu mišljenja i iskustava u pogledu pristupa Europskoj uniji, u prvom redu s obzirom na ulogu parlamenta u pregovaračkom procesu. Predsjednik Šeks je austrijskog predsjednika izvijestio o mišljenjima koja u Hrvatskom saboru prevladavaju u vezi s ulogom hrvatskog parlamenta u pregovorima s EU, te je istaknuo kako je Sabor još u prethodnom sazivu jednoglasno usvojio političku platformu kojom se pruža potpora članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer je izrazio uvjerenje da je državi poput Hrvatske mjesto u Europi dodavši da je sazrelo vrijeme da se utvrdi datum početka pregovora što je moguće ranije u 2005. godini. Ukazao je na nužnost promjena u strukturi EU s obzirom na nedavno proširenje. U tom je smislu važno potpisivanje Ustava EU 29. listopada o. g. u Rimu kao i njegova kasnija ratifikacija u državama članicama. Austrija će sigurno biti među prvim državama koje će ratificirati europski ustav, istaknuo je austrijski predsjednik.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora