Predsjednik Sabora Jandroković održao bilateralni sastanak sa zastupnikom u Kongresu SAD-a i supredsjedateljem Hrvatskog kongresnog kluba Joyceom

Washington – Na kraju posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak sa zastupnikom u Kongresu i supredsjedateljem Hrvatskog kongresnog kluba Davidom Joyceom.

Predsjednik Jandroković i zastupnik Joyce iskazali su obostrano zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i savezničkim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Čvrsta suradnja rezultirala je vrlo konkretnim napretkom o čemu posljednjih godina svjedoči pristupanje Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, program Global Entry, kao i pokretanje Strateškog dijaloga između dviju zemalja.

Kada je u pitanju potpisani Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju država, predsjednik Jandroković iskazao je očekivanje da će američki Senat što prije ratificirati navedeni Sporazum koji je izuzetno važan za daljnji razvoj gospodarskih odnosa. Isto tako, zahvalio je zastupnicima iz Hrvatskog kongresnog kluba na pismu kojeg su uputili kolegama u Senatu, a kojim traže što žurniju ratifikaciju predmetnog Sporazuma u tom parlamentarnom domu.

Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a zajednički je ocijenjena izvrsnom, a  istaknut je i obostrani interes za produbljivanjem suradnje u energetici. Predsjednik Jandroković podsjetio je kako Hrvatska danas bitno doprinosi europskoj energetskoj sigurnosti i diversifikaciji putem LNG terminala izgrađenog na otoku Krku, preko kojeg u Europu dolaze značajne količine plina iz SAD-a.

Sugovornici su se završno složili kako bi češći parlamentarni dijalog značajno pridonio sveukupnoj kvaliteti bilateralnih odnosa. U tom kontekstu, predsjednik Jandroković pozvao je članove Hrvatskog kongresnog kluba da posjete Hrvatsku.