Predsjednik Sabora Luka Bebić na obilježavanju 64. obljetnice pobjede nad fašizmom i 65. obljetnice trećeg zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom

Topusko - Središnja svečanost obilježavanja 64. obljetnice pobjede nad fašizmom i 65. obljetnice trećeg zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom održana je u tom mjestu u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora, brojnih članova hrvatskih antifašističkih udruga, predstavnika diplomatskog zbora u Hrvatskoj, lokalnih vlasti, Srpskog narodnog vijeća i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata. 

Nakon polaganja vijenaca u spomen na poginule, predsjednik Sabora Luka Bebić je na svečanosti istaknuo da je 3. zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske bio prvi, pravi sabor Hrvatske na kojoj su kao predstavnici naroda sudjelovali najbolji sinovi i kćeri antifašističke Hrvatske. Odluke koje je ZAVNOH tada donio imali su velik i dalekosežan značaj za hrvatski narod i njegovu državnost jer su, podsjetio je Bebić, one postale ustavno-pravni temelj suvremenoj hrvatskoj državi, a ZAVNOH prethodnik modernog hrvatskog parlamenta. Istaknuo je da je "slobodarski, demokratski i državotvorni duh našeg naroda, potreba da slobodno odlučuje o svojoj nacionalnoj i političkoj sadašnjosti i budućnosti iskazivana tijekom duge i teške nacionalne povijesti". "Ta je tradicija nažalost prekinuta formiranjem Nezavisne države Hrvatske", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora i podsjetio kako je "NDH nastala na potpuno nedemokratskim osnovama kao satelit i instrument jednog nedemokratskog, fašističkog i nacističkog sustava". Obilježavanjem obljetnice ZAVNOH-a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora potvrđujemo našu antifašističku orijentaciju, a jedan od dokaza tomu je i Deklaracija o antifašizmu donesena u Hrvatskom saboru 2005. godine. Tom Deklaracijom, istaknuo je Bebić, naglašava se potreba trajne afirmacije antifašističkih vrijednosti i očuvanja stečevina antifašizma. "Zato Hrvatska zajedno sa svim zemljama slobodarske demokratske Europe može slaviti dan pobjede nad fašizmom kao svoj dan - Dan Europe", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Podsjetio je, uz ostalo, kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio sudionik antifašističke borbe, a da je njegov otac sudjelovao na zasjedanju ZAVNOH-a. 

Veleposlanik Kraljevine Norveške Terje Haug kazao je da je zajednička partizanska borba mnogih zemalja stvorila snažna prijateljstva među njima, a o toj povezanosti nažalost govore i užasi iz 2. svjetskog rata koje ne smiju zaboraviti ni današnje generacije. Kazao je da su Hrvatska, bivša Jugoslavija podnijele upravo najveća krvoprolića u borbi protiv fašizma te da, uz sve ostalo, upravo zbog toga Hrvatska nesumnjivo spada u obitelj europskih naroda.

Nazočnima se obratio i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac kazavši kako je ovaj skup prava inspiracija svima da se i dalje suprotstavljamo onima koji nastoje poistovjetiti tekovine NOB-a sa zlom onog vremena koje se zalagalo da treba istrijebiti sve one koji su etnički, vjerski i politički drugačiji od njih. Ovu inspiraciju, poručio je, treba "preseliti" i u udžbenike u našim školama i u odgoj naših vojnika, policajaca i državnih službenika. 

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Vesna Čulinović-Kostantinović te Slavko Komar, jedan od trojice još živućih sudionika ZAVNOH-a koji su bili na svečanosti, podsjetili su na rad ZAVNOH-a prije 65 godina i na dalekosežnost tadašnjih odluka u osnivanju narodne vlasti koje su preteče današnjeg Hrvatskog sabora.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina