U Hrvatskome saboru prisegnula glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek

Zagreb – Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj -Šipek, danas je pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, prisegnula da će se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona, skrbiti o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih pred zakonom, promicati vladavinu prava i ugled državnog odvjetništva te štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak Republike Hrvatske. 

Na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora, Hrvatski sabor je Odluku o imenovanju glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske donio na sjednici održanoj 18. svibnja 2020. godine. 

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske samostalno je i neovisno pravosudno tijelo čije su glavne zadaće postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Prioriteti u njegovom radu su suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te procesuiranje ratnih zločina i zaštita imovine Republike Hrvatske, istaknuo je u svom obraćanju na svečanoj prisezi glavne državne odvjetnice predsjednik Sabora Jandroković.  

Dodao je kako je pritom, važna i dobra međuinstitucionalna suradnja, prvenstveno s tijelima koja su nadležna za otkrivanje kaznenih djela, te međunarodna suradnja s tužiteljima drugih država kao i s međunarodnim organizacijama.

- Sve ove zadaće iziskuju od ovog tijela profesionalnost, nepristranost i visoku učinkovitost u djelovanju radi daljnjeg jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. A time posljedično i za osnaživanje povjerenje hrvatskih građana u institucije Republike Hrvatske.

Imajući sve to u vidu, funkcija glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost, samostalnost i neovisnost, objektivnost, savjesnost i visoku etičnost, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković te istaknuo kako je uvjeren da će se gospođa Zlata Hrvoj-Šipek – koja se dokazala svojim dosadašnjim radom i iznimno bogatim iskustvom, posebno u državnom odvjetništvu na najodgovornijim pozicijama – voditi ovim načelima u svojem budućem radu i djelovanju Državnog odvjetništva.

- Čvrsto sam uvjerena da ću svojim predanim radom dokazati da je Državno odvjetništvo neovisno i samostalno tijelo u koje građani mogu imati povjerenje, poručila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj- Šipek nakon potpisivanja svečane prisege na ceremoniji u Saboru.

Zahvalivši na ukazanom povjerenju, istaknula je da uz osjećaj odgovornosti ima i osjećaj ponosa jer je prva žena koja je imenovana na dužnost glavne državne odvjetnice.

- Duboko sam svjesna značenja današnje prisege i značaja zadaće državnog odvjetnika, težine odgovornosti koju preuzimam, ali i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju DORH-a u duhu dane prisege, na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovitog procesuiranja kaznenih djela, osobito onih koruptivne naravi te zaštite imovine i imovinskih interesa Republike Hrvatske, rekla je Hrvoj-Šipek.

Dodala je da su za ostvarenje tih ciljeva potrebne promjene - intenzivnije korištenje novih tehnologija te promjene u načinu rada koje će potaknuti i ohrabriti državne odvjetnike. Pri tome će, kako je rekla, skrbiti da se svi dužnosnici i zaposlenici pridržavaju u svom radu i ponašaju u duhu etičkih i deontoloških načela.

- Pridržavanje Ustava, međunarodnih ugovora i zakona temelji su na kojima počiva svaka pravna država. Skrb o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih građana, red, zakon temelj su demokracije, a ova načela zajedno promiču i jačaju vladavinu prava, naglasila je.

Istaknula je i kako je štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak naša zadaća i dužnost prema svima onima koji su sanjali i dali svoje živote za samostalnu i demokratsku Hrvatsku.

Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao je novoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek na imenovanju uime svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru i osobno te joj zaželio puno uspjeha u obavljanju ove časne i odgovorne dužnosti. 

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković, zamjenik glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Darko Klier te zamjenik glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Jozo Jurčević.