Žarko Tušek i Danica Baričević u okviru twinnig projekta bili domaćini međuparlamentarne konferencije o gospodarskim pitanjima europskih integracija

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i članica Odbora Danica Baričević bili su domaćini međuparlamentarne videokonferencije o gospodarskim pitanjima europskih integracija u kojoj su sudjelovali parlamenti Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Ovo je bila treća u nizu konferencija pod okriljem twinning projekta podrške parlamentima Bosne i Hercegovine u poslovima europskih integracija kojeg vrlo uspješno provodi konzorcij sastavljen od tri države članice Europske unije – Mađarske, Austrije i Hrvatske i u kojemu s ponosom i zadovoljstvom sudjeluju zastupnici Hrvatskog sabora.

Današnja tema je u fokus stavila zelenu tranziciju, Gospodarski i investicijski plan Europske unije za zapadni Balkan i Zeleni program za zapadni Balkan kao stratešku priliku za rast, a ujedno i alat za intenziviranje procesa pristupanja Europskoj uniji. Zelena tranzicija je globalno prepoznata kao prioritet na najvišoj političkoj razini. Svi sudionici konferencije su se složili da će ova tema utjecati na sve segmente naših života u budućnosti te da su „zelena mjerila“ prilika za novi ekonomski zamah. Kako bi imali priliku nastaviti koristiti prirodne resurse za našu dobrobit, moramo iz temelja transformirati način na koji koji proizvodimo, trošimo i živimo, naglašeno je na konferenciji.

Predsjednik Odbora Tušek je istaknuo da europske politike mogu biti učinkovite samo ako djeluju globalno, koordinirano, a pogotovo je bitno da najbliži susjedi Europske unije sudjeluju u tim politikama. Naglasio je posvećenost Europske unije ovoj temi i području zapadnog Balkana koja se ogleda kroz Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan. -Ovim Planom, kojega je Europska komisija donijela 6. listopada 2020., mobiliziralo bi se gotovo devet milijardi eura bespovratnih sredstava za ulaganje u pokretanje tranzicije gospodarstva u ekološko, održivo i digitalno, čime bi se potaknuo oporavak država zapadnog Balkana i njihovo približavanje i integriranje u tržište EU-a, kazao je Tušek. Dodao je kako će pored mobilizacije devet milijardi eura u slijedećem desetljeću biti plasirana i dodatna sredstva kroz Jamstveni fond za zapadni Balkan u vrijednosti do 20 milijardi eura.

Članica Odbora za gospodarstvo Danica Baričević istaknula je da je Hrvatska jedina država članica EU-a koja ima granicu s Bosnom i Hercegovinom te da je strateški interes Hrvatske imati stabilnog, sigurnog i prosperitetnog susjeda. Osvrnula se i na događaj u Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu 22. ožujka 2021. gdje je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman predstavio inicijativu Hrvatske o Bosni i Hercegovini, tj. "non- paper" supotpisan od strane još nekih država članica - Slovenije, Mađarske, Grčke, Cipra i Bugarske, a sve kako bi politička pitanja Bosne i Hercegovine dobila pažnju koju zaslužuju i kako bi se potaknuo napredak u svim onim područjima koja su značajna za što brže postizanje statusa zemlje kandidata.

U odnosu na zelenu tranziciju Baričević je naglasila da svaka država i regija mora iskoristiti svoje potencijale, a kako i sama dolazi s otoka, referirala se da su se upravo otoci pokazali kao uspješni laboratoriji energetske tranzicije, pametnog upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije. Tušek je dodao da Hrvatska, kao mala država, vidi svoju priliku u korištenju energetskih potencijala, budući da ima optimalan položaj za maksimalnu iskoristivost solarne energije kao najjeftinijeg energenta na razini cijele EU.

Zaključno, Tušek je poručio da Hrvatska snažno podržava europski put susjedne Bosne i Hercegovine s kojom ima neraskidive veze. Stjecanje kandidacijskog statusa je od najveće važnosti za Bosnu i Hercegovinu, a ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije je put prema tom statusu. U tom smislu, pozdravio je sve napore koje Bosna i Hercegovina čini na tom području te naglasio da je Hrvatska spremna podijeliti svoja iskustva, i dalje jačati suradnju na svim područjima, a posebno veliki potencijal za suradnju leži upravo u projektima zelene agende.