Zajednička tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za obitelj, mlade i sport o temi mentalnog zdravlja djece i mladih održana 12. srpnja 2022. - izvješće, očitovanja i preporuke

Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora održali su u utorak 12. srpnja 2022. godine zajedničku tematsku sjednicu na temu: Mentalno zdravlje djece i mladih. 

Sjednica je organizirana s ciljem ukazivanja na štetne posljedice pandemije na mentalno zdravlje djece i mladih, školske pritiske i ostale probleme s kojima se susreću mladi, a s obzirom na uznemirujuće podatke o povećanom broju pokušaja samoubojstava u toj populaciji, posebno među djevojčicama. O temi su, osim saborskih zastupnica i zastupnika, raspravljali liječnici, stručnjaci za mentalno zdravlje te predstavnici resornih ministarstava i drugih relevantnih institucija. Odboru za ravnopravnost spolova dostavljena su i pisana očitovanja nadležnih stručnjaka. 

Na temelju uvodnih izlaganja, rasprave na sjednici i pisanih očitovanja pripremljen je sažetak preporuka, koji se, uz Izvješće i očitovanja, upućuje svim saborskim zastupnicima i zainteresiranoj javnosti, s ciljem zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih.

Izvješće Odbora za ravnopravnost spolova s tematske sjednice o temi mentalnog zdravlja djece i mladih (12. srpnja 2022.)

Očitovanja nakon tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za obitelj, mlade i sport o temi mentalnog zdravlja djece i mladih (12. srpnja 2022.)

Sažetak preporuka iznesenih na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za obitelj, mlade i sport te iz dostavljenih pisanih očitovanja s ciljem očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih (12. srpnja 2022.)