Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravi u posjetu Svetoj Stolici

Vatikan

Program:

Papinska bazilika Svete Marije Velike: 
 
9.30 - predsjednik Hrvatskoga sabora prisustvuje Svetoj misi na hrvatskome jeziku koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 
 
11.00 - odlazak u procesiji prema krstionici Papinske bazilike Sv. Marije Velike
 
11.15 - predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otkriva klesanu kamenu ploču na hrvatskom jeziku i glagoljskom pismu (obraćanje predsjednika Sabora)

Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.
 
Ploča sadrži sljedeći tekst, klesan glagoljicom i preveden na talijanski jezik: "U ovoj papinskoj bazilici 868. godine papa Hadrijan II. odobrio je glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim. U Rimu su za naše svećenike glagoljaše tiskani misali i brevijari na glagoljici sve do XX. stoljeća. Zahvalan hrvatski narod."

- obilazak izložbe o glagoljici na hrvatskom jeziku pored Krstionice
 
Vatikan – Državno tajništvo Svete Stolice (Apostolska palača):

12.30 - susret predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića s nadbiskupom Paulom Gallagherom, državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama