Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks boravi u službenom posjetu Republici Češkoj na poziv predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Češke Lubomíra Zaoraleka

Prag, Češka

Predsjednik Hrvatskoga sabora Šeks i predsjednik Zastupničkog doma češkog parlamenta Zaoralek susrest će se 18. travnja 2005. godine te će dati izjave za novinare (u 11 sati). Nakon susreta dvaju predsjednika zakonodavnih tijela uslijedit će i razgovor s izaslanstvom Zastupničkog doma češkog parlamenta te s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom. Prvog dana službenog posjeta Češkoj predsjednik Sabora susrest će se i s predsjednikom Senata češkog parlamenta Přemyslom Sobotkom. 

U utorak, 19. travnja 2005., predsjednika Sabora Vladimira Šeksa primit će predsjednik Republike Češke Václav Klaus, predsjednik vlade Stanislav Gross i ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda, a predviđen je i susret s predsjednikom Skupine češko-hrvatskog prijateljstva Karelom Šplíchalom.
 
Tijekom svog prvog službenog posjeta Češkoj predsjednik Hrvatskoga sabora češke će sugovornike izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te o pripremama koje Hrvatska, a naročito Sabor, provode u očekivanju početka pretpristupnih pregovora s EU-om. Važna tema razgovora bit će odnosi Hrvatske sa susjedima, povratak izbjeglica i prognanika kao i mogućnosti koje pružaju parlamentarna i regionalna suradnja, posebice u pogledu prijenosa znanja i iskustava stečenih u procesu pristupanja Europskoj uniji. Odnosi Republike Hrvatske i Češke su dobri i bez otvorenih pitanja. Češka podupire hrvatska nastojanja za ulazak u EU i NATO.

U izaslanstvu bit će potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil, zastupnik Antun Vujić i tajnik Sabora Josip Sesar.