Danski ministar za europske poslove Wammen: danska ratifikacija naglašava prijateljske veze između Danske i Hrvatske

Kopenhagen - Danski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji što dodatno naglašava prijateljske veze između dviju zemalja, izjavio je u Kopenhagenu danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom.

- Danska je rekla "da" hrvatskom članstvu. To je povijesni dan za Dansku i Hrvatsku. Cijeli parlament jednoglasno je glasovao za hrvatsko članstvo što dodatno naglašava naše prijateljske veze, rekao je Wammen u izjavi za novinare. - Mi smo prijatelji, saveznici, a sada smo i obitelj, istaknuo je. Po njegovim riječima, Hrvatska je pokazala predanost europskom procesu, učinila je ono što treba i primjer je svim ostalim zemljama regije da se reforme isplate. - Od početka smo snažno podupirali europski put Hrvatske i sretni smo što će 1. srpnja ući u punopravno članstvo, rekao je ministar.

- Danas je lijepo biti Hrvat u Danskoj i osjetiti prijateljstvo koje traje dvadeset godina, koje se očitovalo kroz različite oblike pomoći Danske u pristupnim pregovorima, rekao je Leko u izjavi za novinare. - U Uniji ćemo biti aktivna članica, doprinositi njezinu razvoju, širenju sigurnosti u jugoistočnoj Europi i približavanju Jadrana i Sredozemlja EU, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Wammen je također kazao kako očekuje još snažnije odnose Hrvatske i Danske kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije 1. srpnja. Naglasio je da je Danska među posljednjima ratificirala hrvatski pristupni ugovor isključivo zbog rasporeda rada njezina parlamenta.

Danski je parlament jednoglasno sa 113 glasova svih prisutnih zastupnika ratificirao ugovor, uz ocjenu da je Hrvatska potpuno spremna za priključenje Uniji nakon što je provela potrebne reforme i ispunila kriterije za članstvo. Na sjednici danskog parlamenta bilo je i izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno Josipom Lekom.

Na pitanje novinara je li Danska uvela ograničenja zapošljavanja hrvatskih radnika, ministar je odgovorio da dosad nisu uveli nikakve restrikcije jer vjeruju da je Hrvatska provela sve reforme iako je to posao koji se nastavlja. Wammen je rekao da brojni Danci dobro poznaju Hrvatsku jer u njoj ljetuju. Podsjetio je da je i on kao ministar bio u Hrvatskoj i rekao je da će sasvim sigurno doći kao turist istražiti hrvatsku "nevjerojatno lijepu obalu".

Leko se uoči ratifikacije sastao s predsjednikom parlamenta Mogensom Lykketoftom koji je rekao da integracija EU-a neće biti dovršena bez priključenja zemalja jugoistočne Europe. - EU je otvorena za sve zemlje koje ispune uvjete za članstvo, istaknuo je Lykketoft. Leko i Lykketoft razgovarali su o širenju suradnje kada Hrvatska postane 28. članicom EU-a te o potezima koje vlade i parlamenti zemalja članica trebaju poduzeti da bi Unija izašla iz gospodarske krize. (Hina)

Autor: Ured predsjednika/Hina