Mišel Jakšić i Krunoslav Katičić sudjelovali na sastanku Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskoga parlamenta

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Mišel Jakšić i potpredsjednik Odbora Krunoslav Katičić sudjelovali su u četvrtak na međuparlamentarnom sastanku Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta.

Sastanak je održan videokonferencijskim putem, a uz članove Odbora okupio je predstavnike Europske komisije, nacionalnih parlamenata te znanstvenih institucija i građanskih inicijativa.

Tema sastanka je bilo Izvješće Europske komisije o vladavini prava u Europskoj uniji za 2021. godinu kao dio procesa „Mehanizam vladavine prava“ u sklopu kojeg se nakon donošenja Izvješća u srpnju, otvara javna rasprava između Europske komisije, Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije, Vijeća Europe i zemalja članica te predstavnika civilnog društva. Ispred Komisije na sastanku je sudjelovao europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Predstavljajući odrednice Izvješća koje opisuje stanje vladavine prava u svakoj pojedinoj zemlji članici Europske unije u područjima neovisnosti sudstva, bobe protiv korupcije, slobode medija i građanskih prava, Reynerds je izrazio veliko zadovoljstvo razmjenom stajališta među sudionicima. Naglasio je kako je osnovna intencija „Mehanizma vladavine prava u EU-u“ aktualiziranje aktualnih problema u tim područjima te razmatranje smjernica i preporuka iznesenih u Izvješću koji predstavlja temelj komunikacije i zajedničkog napretka.

Prevladavajući stav sudionika sastanka bila je potreba za jačanjem uloge Europske komisije u osiguranju provedbe preporuka Izvješća o vladavini prava u EU-u. Većina sudionika smatra kako je potrebno razmotriti primjenu pravila uvjetovanosti (conditionality regulation) prema kojem se zemljama članicama, koje se ne pridržavaju preporuka Izvješća, mogu ustegnuti sredstva iz europskoga proračuna.

Povjerenik Europske komisije je u završnom obraćanju istaknuo kako uz neke iznimke, većina članica Europske unije ozbiljno shvaća Izvješće o vladavini prava u EU-u koristeći preporuke kao temelj za provedbu učinkovitih i sveobuhvatnih reformi. Pritom je podsjetio članove Odbora kako je s početkom prosinca već započeo proces konzultacija za Izvješće 2022. dostupno na službenim internetskim stranicama Europske komisije, a koji će trajati do 24. siječnja 2022. godine.

Prema vremenskom planu „Mehanizma vladavine prava“ izaslanstvo Europske komisije će od veljače do travnja 2022. organizirati terenske misije u zemljama članicama, a  donošenje Izvješća za 2022. očekuje se tijekom srpnja 2022., dok su javne rasprave o Izvješću između europskih institucija i zemalja članica predviđene od rujna do studenoga sljedeće godine.