Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko čestitao Dan državnosti

Zagreb – U povodu predstojećeg Dana državnosti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske:

"25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio dvije povijesne odluke - Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Time su hrvatski zastupnici ostvarili višestoljetni san građana Hrvatske da žive u samostalnoj i neovisnoj državi i da sami odlučuju o svojoj sudbini i budućnosti.

Ove godine, na 22. godišnjicu tog događaja, Dan državnosti proslavljamo u posebno svečanom ozračju dugo očekivanog članstva u Europskoj uniji. Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine u prvom redu bio vođen idejom o dobrobiti i prosperitetu svih hrvatskih građana te željom da se Republika Hrvatska, kao istinska demokracija, pridruži krugu razvijenih država u čijem će okrilju pronaći i ostvariti stabilnost, sigurnost te gospodarski napredak.

Zbog dugotrajne globalne financijske i ekonomske krize i recesije razumljivo je da više nema tog entuzijazma koji se početkom devedesetih godina gotovo mogao opipati u zraku. Nada i uvjerenje u poboljšanje životnog standarda i oporavak od krize ipak i dalje žive u nama, a dobar vjetar stiže nam sa svakim danom kako se bliži trenutak ulaska u Europsku uniju.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime želim stoga sretan i lijep Dan državnosti."

Autor: Ured predsjednika Sabora