Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s ministrima Thierryjem Repentinom i Michaelom Linkom razgovarao o članstvu Hrvatske u EU-u

Zagreb – Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku jer će uskoro postati dio zajedničke europske obitelji, a Francuska i Njemačka tome su značajno pridonijele savjetima te političkom i financijskom pomoći, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na početku sastanka s ministrom europskih poslova Francuske Republike Thierryjem Repentinom i državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michaelom Linkom.

Prvi srpnja ove godine ima simbolično značenje jer time ne završava izgradnja društva na pravnom i ekonomskom planu, kazao je predsjednik Sabora napomenuvši da Hrvatska želi biti vjerodostojna članica Europske unije. U razgovoru s francuskim i njemačkim ministrima naglasio je hrvatski interes da sve članice regije imaju perspektivu ulaska u NATO i Europsku uniju radi stabilnosti i mira.

Ovim posjetom došli smo izraziti zadovoljstvo time što će Hrvatska 1. srpnja ove godine biti primljena u Europsku uniju te što će se hrvatski vojnici pridružiti defileu u Parizu 14. srpnja, kazao je ministar europskih poslova Francuske Republike Thierry Repentin. Suglasio se s predsjednikom Sabora da posao s 1. srpnja nije završen i dodao da imaju povjerenje u Hrvatsku koja drugim zemljama regije, kojima je 2000. godine na Zagrebačkom sastanku na vrhu otvorena europska perspektiva, služi kao pozitivan primjer u provođenju reformi. Pozdravio je odgovoran pristup Hrvatske prema susjednim zemljama i posebno izdvojio odnose sa Slovenijom. Podsjetivši na to kako su Francuska i Njemačka kao nekadašnji neprijatelji pridonijele izgradnji mira u Europi, istaknuo je specifičnu ulogu Hrvatske u tom pogledu.

Državni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michael Link najavio je da će se 17. svibnja ove godine u Bundestagu glasovati o hrvatskome pristupnom ugovoru. Naglasio je kako činjenica da je Njemačka posljednja od svih država članica EU-a koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor nema veze s Hrvatskom, već je riječ o isključivo unutarnjim državnim metodama. Posao s 1. srpnja nije gotov, ali to vrijedi i za sadašnje članice, kazao je. Pohvalio je Hrvatsku zbog njezina pozitivnog utjecaja na regiju i naglasio da stoje iza deklaracije sa sastanka na vrhu 2003. godine u Solunu na kojem je utvđeno da je europska perspektiva otvorena za sve zemlje u regiji.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da se Hrvatska zauzima za individualni pristup i da je Hrvatska susjednim zemljama prenijela svoja iskustva i znanja iz procesa pristupanja, a istaknuo je i hrvatski interes za suradnju na Mediteranu.

Autor: Ured predsjednika Sabora