Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je čelnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), s kojima je razgovarao o pripremama za proslavu njezine 150. obljetnice u travnju iduće godine, a tom je prigodom istaknuo kako je to prilika da Hrvatska svojim znanstvenim i umjetničkim dostignućima pokaže da već odavno pripada Europi. 

"Tom godišnjicom možemo pokazati da smo odavno tamo (Europa), da se vraćamo u društvo u kojemu iz ovih ili onih razloga nismo bili", poručio je Luka Bebić u razgovoru s članovima HAZU-a koje je vodio predsjednik Milan Moguš. Istaknuo je da je iduća godina presudna jer se Bruxelless treba očitovati o spremnosti Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji te da bi zato u Europi trebalo snažno odjeknuti da se Hrvatska i njezin narod ponose 150. obljetnicom svoje najviše znanstvene i umjetničke institucije. Luka Bebić zamolio je visoke goste iz HAZU-a da obljetnicu proslave tako da se osjeti duh suvremenosti i budućnosti, pri čemu je pohvalio Akademijinu brigu prema svojim istaknutim članovima iz prošlosti te prema znanstvenom i umjetničkom podmlatku.

Akademik Moguš darovao je predsjedniku Hrvatskoga sabora novotiskani svezak 4. izdanja "Hrvatska i Europa" koja, kako je rekao, Hrvatskoj služi na čast jer na znanstveni i autentičan način svjedoči o povijesti njezina naroda. Akademik Moguš i Luka Bebić složili su se da takve publikacije "otkrivaju" Hrvatsku svijetu kao zemlju koja je pridonijela svjetskim znanstvenim i umjetničkim dostignućima.

Tajnik HAZU-a Slobodan Kaštela istaknuo je kako će za proslavu obljetnice, uz očekivane donacije, trebati osigurati novac u državnom proračunu za iduću godinu, a zauzeo se za to da HAZU zadrži svoj poseban dio u proračunu.

Luka Bebić poručio je članovima HAZU-a da pokušaju namaknuti što više novca donacijama, pri čemu je dodao da država mora stati iza takvog događaja kakav je proslava 150. obljetnice HAZU-a.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina