Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Hrvatskoga kulturnog društva u Gradišću na čelu s predsjednikom društva Stankom Horvatom. S izaslanstvom je razgovarao o radu Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću i problemima s kojima se susreće u realizaciji svojih kulturnih i sportskih projekata.

Članovi gradišćanskog izaslanstva su predsjedniku Sabora predstavili rad Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću. Ono u svakom mjestu, u kojem žive Hrvati, ima svoju organizaciju i predano radi na očuvanju hrvatskog identiteta. Posebno su se osvrnuli na hrvatski nogometni kup, kojeg ovo društvo organizira već 22 godine, koji okuplja mnoštvo mladih u Gradišću. Iznijeli su svoju zabrinutost za daljnje uspješno održavanje nogometnog kupa budući da INA, koja ga je sponzorirala gotovo dvadeset godina, više nema interesa za pokroviteljstvom nad ovim događajem, kojeg inače prati i austrijska televizija. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić izrazio je žaljenje zbog takve odluke INA-e, te je izrazio spremnost da Hrvatski sabor ubuduće preuzme pokroviteljstvo nad ovim nogometnim kupom Gradišćanskih Hrvata. Budući da Sabor ne može financirati događaje tog tipa, predsjednik Bebić obećao je da će pomoći i u pronalaženju odgovarajućeg sponzora. Rekao je kako su Hrvati u Gradišću važan politički čimbenik u Austriji i podržao daljnje jačanje veza s Hrvatskom.

Predsjednik Sabora je u posjetu Gradišću bio 23. ožujka ove godine u sklopu službenog posjeta Austriji.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora