Predsjednik Sabora Josip Leko nazočio radnom doručku s veleposlanicima zemalja Europske unije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko bio je na radnom doručku s veleposlanicima zemalja Europske unije, koji je u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton organizirao Ured Veleposlanstva Litve, zemlje koja trenutačno predsjeda Unijom.

Leko je u uvodnom obraćanju podsjetio na put koji je Hrvatska prešla od proglašenja neovisnosti, Domovinskog rata preko demokratizacije zemlje i prilagodbe društva europskim standardima do konačnog punopravnog članstva u EU-u. - Hrvatska je neusporedivo bolja, demokratskija i perspektivnija zemlja danas nego je to bila 2000., a pogotovo 1990. godine, rekao je Leko. Istaknuo je da taj put nije gotov i da je potrebno nastaviti provoditi reforme. Izrazio je uvjerenje da će pristupanje Europskoj uniji Hrvatskoj otvoriti nove mogućnosti. - Bez obzira na to hoće li mojoj generaciji biti bolje, siguran sam da će budućim generacijama biti bolje zbog članstva Hrvatske u Uniji, zaključio je Leko i dodao kako vjeruje u sposobnosti Hrvatske, vrijednosti EU-a i u budućnost Unije.

Leko je potom odgovarao na pitanja veleposlanika zemalja EU-a. Između ostalog, zanimali su ih detalji nedavnog službenog posjeta saborskog izaslanstva Azerbajdžanu, osobito kada je riječ o energetskoj suradnji s tom državom, odnosi Hrvatske sa zemljama Jugoistočne Europe, problemi hrvatskog gospodarstva te nova uloga Sabora u nadzoru odluka Vlade u području europske politike.

Autor: Ured predsjednika Sabora