Predsjednik Sabora primio albanskog veleposlanika

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Albanije u RH Arbena Cicija. 

Sugovornici su bili suglasni u ocjeni da su albanski i hrvatski narod dva prijateljska naroda koja gaje vrlo dobre odnose. Veleposlanik je istaknuo kako su obje zemlje potpisale gotovo sve sporazume za realizaciju suradnje, ali je potrebno poraditi na njihovoj implementaciji. Albanski veleposlanik je izrazio žaljenje zbog ukidanja izravnih prometnih veza Zagreb-Tirana i Rijeka-Drač. Također je spomenuto kako potpunu primjenu potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini priječi postojanje viznog režima za albanske građane koji putuju u Hrvatsku.

Sugovornici su se složili kako albanska dijaspora u Hrvatskoj predstavlja važan most suradnje između dviju zemalja, koji može pridonijeti daljnjem produbljivanju bilateralnih odnosa. S tim u vezi, veleposlanik je izrazio zadovoljstvo pozitivnim odnosom nove hrvatske Vlade prema manjinama.

Predsjednik Šeks je zahvalio na albanskoj potpori integraciji RH u EU i NATO, kao i potpori da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a 2008.-2009. godine, te je iskazao potporu albanskoj kandidaturi za članstvo u Ekonomsko-socijalnom vijeću UN-a 2005.-2006. godine. Potom je ukratko razmotreno stanje u regiji, s osobitim naglaskom na recentna zbivanja u Srbiji i Crnoj Gori, što obje zemlje prate s velikim interesom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora