Predsjednik Sabora primio brazilsko-hrvatsku interparlamentarnu skupinu prijateljstva

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je brazilsko-hrvatsku interparlamentarnu skupinu prijateljstva Federalnoga kongresa Savezne Republike Brazil i predstavnike izvršne vlasti Brazila u okviru njihovog posjeta Republici Hrvatskoj.      

U razgovorima obje su strane izrazile zadovoljstvo realiziranim posjetom skupine prijateljstva, prvim takve vrste u odnosima dviju zemalja. Izražena je nada da će uspostavljeni kontakti pridonijeti učvršćivanju brazilsko-hrvatskih parlamentarnih odnosa, ali i otvaranju mogućnosti za suradnju u cijelom nizu drugih područja, od politike preko gospodarstva do kulture. Predsjednik brazilsko-hrvatske skupine prijateljstva u Federalnom kongresu Brazila smatra da su dosadašnji razgovori s članovima saborske skupine prijateljstva te izaslanstvima saborskih odbora bili vrlo uspješni. Iznimno korisnim za učvršćivanje međusobnih odnosa smatra i nazočnost predstavnika brazilske izvršne vlasti – Ministarstva poljoprivrede - u izaslanstvu, te se zauzima za međusobno približavanje Hrvatske i Brazila i uređivanje odnosa na svim razinama.       

Predsjednik Šeks pozdravio je pozitivnu ulogu parlamentarne diplomacije u intenziviranju odnosa Hrvatske i Brazila, te je izrazio nadu da će ostvareni kontakti dviju skupina prijateljstava pridonijeti smanjivanju udaljenosti dviju zemalja kroz realizaciju suradnje na području gospodarstva, kulture i turizma. Na kraju se zahvalio članovima skupine na zalaganju za otvaranje brazilskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao još jednom koraku u intenziviranju bilateralnih političkih odnosa.  

Autor: Ured predsjednika Sabora