Predsjednik Sabora primio članove Odbora za vanjsku politiku rumunjskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Rumunjske u okviru njihovog posjeta Republici Hrvatskoj.   

Predsjednik Šeks čestitao je Rumunjskoj na ulasku u NATO i pozdravio rumunjski napredak u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji. S obzirom na komplementarnost strateških ciljeva obiju zemalja, izražena je nada da će doći do uspostavljanja intenzivne razmjene mišljenja i iskustava na cijelom nizu područja. Postojeća parlamentarna suradnja ocijenjena je vrlo dobrom, a predsjednik Šeks podsjetio je na poziv upućen predsjednicima rumunjskog Zastupničkog doma i Senata da uskoro posjete Republiku Hrvatsku, čime bi i novi saziv Hrvatskoga sabora bio u znaku još intenzivnijih odnosa dvaju parlamenata i njihovih radnih tijela.    

Rumunjsko je izaslanstvo  izvijestilo kako je Rumunjska pri kraju pregovora s Europskom unijom – preostaje još 8 poglavlja koja će biti zaključena do kraja godine. Istaknuto je kako Rumunjska želi postati punopravna članica EU do 2007. godine i smatraju da je to ostvariv cilj. Predsjednik rumunjskog vanjskopolitičkog odbora potvrdio je iskrenu potporu Rumunjske hrvatskom približavanju EU i NATO-u, naglasivši kako predstojeći predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori u Rumunjskoj neće utjecati na postojeći stav prema hrvatskom napredovanju u procesu europskog proširenja. 

U okviru razgovora o bilateralnoj gospodarskoj suradnji, rumunjska je strana istaknula da Rumunjska ima najdinamičnije odnose s Hrvatskom od svih zemalja u regiji. Predsjednik Šeks je pozdravio daljnje intenziviranje gospodarskih odnosa i realizaciju konkretnih projekata suradnje, kao što je sudjelovanje hrvatskih tvrtki u modernizaciji rumunjskih željeznica. 

Autor: Ured predsjednika Sabora