Predsjednik Sabora primio estonsku ministricu vanjskih poslova

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet ministricu vanjskih poslova Republike Estonije Kristiinu Ojuland.  

Predsjednik Šeks čestitao je Estoniji na formalnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu i skorom ulasku u Europsku uniju, istaknuvši kako je punopravno članstvo u tim asocijacijama i najvažniji hrvatski vanjskopolitički cilj. U tom kontekstu, ministrica Ojuland izrazila je nadu da će Hrvatska što prije postati punopravna članica navedenih asocijacija, te potvrdila spremnost Estonije da podijeli svoja iskustva vezana uz pripremu za pristupanje EU i NATO-u. Predsjednik Šeks izvijestio je ministricu o planu zakonodavnih aktivnosti Hrvatskoga sabora u procesu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Obje su strane ocijenile kako parlamenti imaju iznimno važnu ulogu u educiranju i informiranju javnosti o svim aspektima punopravnog članstva u EU i NATO-u.

Bilateralni odnosi Estonije i Hrvatske ocijenjeni su vrlo dobrima, s neiskorištenim potencijalom za daljnji razvoj, pogotovo na području gospodarstva. Obje su strane izrazile zadovoljstvo i ostvarenom razinom parlamentarne suradnje, o čemu svjedoče realizirani uzajamni posjeti na najvišoj parlamentarnoj razini, kao i nedavno osnivanje skupine estonsko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskom saboru. Ocijenjeno je kako bi uspostavljanje operativnih i praktičnih kontakata između odbora za europske integracije, vanjsku politiku i gospodarstvo hrvatskog i estonskog parlamenta pridonijelo daljnjem jačanju i produbljivanju parlamentarne suradnje, posebno u smislu transfera iskustava i znanja iz estonskog integracijskog procesa. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora