Predsjednik Sabora primio predstavnike Međunarodnog odbora Crvenog križa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je voditelja regionalnog izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za srednju Europu Patricka Zahnda.

Predsjednik Šeks izrazio je iskrenu zahvalnost Međunarodnom odboru Crvenog križa za aktivan angažman i bavljenje posljedicama rata u Hrvatskoj od 1991. godine do danas, posebno na području traženja nestalih osoba. Posebno je pozdravljena vrlo uspješna suradnja ICRC-a i Hrvatskog crvenog križa u provedbi programa usmjerenog na podizanju svijesti hrvatskih građana o opasnosti od mina i drugih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Pozitivnom je ocijenjena namjera regionalnog izaslanstva ICRC-a da uspostavi široku mrežu kontakata s vladama, akademskim krugovima, civilnim društvom i medijima u srednjoj Europi, kako bi se u regiji osigurala učinkovita primjena normi međunarodnoga humanitarnog prava.   

Voditelj regionalnog izaslanstva ICRC-a za srednju Europu naglasio je kako je s hrvatskim institucijama ostvarena vrlo plodonosna suradnja, poglavito u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba, a otvoreni dijalog potrebno je nastaviti i u budućnosti. Predsjednik Šeks naglasio je kako će ICRC u svojim nastojanjima imati punu potporu Hrvatskoga sabora kao vrhovnoga zakonodavnog tijela. S ciljem intenziviranja suradnje ICRC-a s Hrvatskim saborom, predloženo je održavanje seminara na kojem bi se definirali modaliteti buduće suradnje, posebno s parlamentarnim odborima zaduženima za humanitarnu tematiku. 

Autor: Ured predsjednika Sabora