Predsjednik Sabora primio zastupnika francuske Nacionalne skupštine

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je Patricka Blocha, predsjednika skupine francusko-hrvatskog prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Francuske Republike, u okviru njegovog posjeta Republici Hrvatskoj i Hrvatskom saboru.  

Predsjednik Šeks izrazio je zadovoljstvo sve tješnjom suradnjom i razvojem francusko-hrvatskih odnosa, u čemu i parlamentarna suradnja ima važnu ulogu. S tim u vezi, obje su strane izrazile nadu da će se što prije realizirati posjet predsjednika Sabora na čelu hrvatskog parlamentarnog izaslanstva Francuskoj, za što je nedavno primio poziv predsjednika francuske Nacionalne skupštine. Ocijenjeno je kako će i taj posjet pridonijeti daljnjoj intenzifikaciji bilateralnih odnosa. U okviru razgovora o europskom integracijskom procesu, predsjednik Šeks je naglasio kako Hrvatska visoko cijeni potporu Francuske hrvatskom približavanju EU, kao i konkretnu pomoć u provođenju potrebnih reformi, posebno u pružanju stručne pomoći za usklađivanje domaćeg zakonodavstva s europskim. Vrlo pozitivnom i značajnom ocijenjena je i suradnja francuske Nacionalne skupštine i Hrvatskoga sabora u kontekstu zakonodavnih priprema za pristupanje EU.   

Predsjednik skupine francusko-hrvatskog prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini ocijenio je dosad vođene razgovore u Hrvatskom saboru vrlo korisnima, posebno u vidu definiranja buduće suradnje na području ukupnih parlamentarnih odnosa, ali i kulture i znanosti. Ocijenjeno je kako su i Francuska i Hrvatska suočene sa sličnim zadacima u reorganizaciji državnog ustroja u smislu decentralizacije te jačanja lokalne i regionalne samouprave, a razmjena iskustva i znanja iz tog područja također predstavlja jedan od mogućih vidova suradnje 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora