Predsjednik Sabora susreo se s predsjednicom mađarskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks razgovarao je s predsjednicom Nacionalne skupštine Republike Mađarske dr. Katalin Szili, koja na čelu mađarskog parlamentarnog izaslanstva boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv predsjednika Sabora. 

Predsjednik Šeks je izrazio zadovoljstvo što je upravo predsjednica Szili prva predsjednica parlamenta koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskoga sabora, jer to svjedoči o međusobnom uvažavanju i izvrsnim bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji mogu poslužiti kao primjer ostalim zemljama u regiji. Zahvalio je Mađarskoj na potpori približavanju Hrvatske EU i NATO-u u svim regionalnim i međunarodnim forumima, te izrazio uvjerenje kako ulaskom Mađarske u EU za 35 dana Hrvatska dobiva još jednog istinskog prijatelja u toj asocijaciji. 

Istaknuto je kako posjet predsjednice Szili svjedoči i o kontinuitetu vrlo sadržajne parlamentarne suradnje, a s ciljem njezina intenziviranja izražena je potpora uspostavi tješnjih kontakata između odbora za vanjsku politiku, gospodarstvo, europske integracije i Ustav, kao i između parlamentarnih skupina hrvatsko-mađarskog prijateljstva. Sugovornici su bili suglasni u ocjeni da će takvi kontakti dati snažan zamah daljnjem unaprjeđenju međuparlamentarne i međudržavne suradnje. 

Predsjednica Szili je izrazila potporu hrvatskim nastojanjima za ostvarivanje punopravnog članstva u EU i NATO-u, istaknuvši kako Mađarska želi da Hrvatska što prije ostvari svoje integracijske ciljeve. U tom kontekstu, ponudila je pomoć u transferu iskustava iz procesa mađarskog pristupanja EU, posebno na području harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. 

U dijelu razgovora o mađarsko-hrvatskim gospodarskim odnosima, obje su strane pozdravile provedbu konkretnih gospodarskih projekata koji su od interesa za obje zemlje, kao što su dovršetak izgradnje autoceste Rijeka-Budimpešta, izgradnja koridora Vc od Budimpešte do Ploča, izgradnja mosta na Muri i graničnog prijelaza Goričan-Letenye. Također je izraženo zadovoljstvo zbog interesa Mađarske za korištenje luke Rijeka. Pozdravljeno je i daljnje intenziviranje kulturne i znanstvene suradnje.

Autor: Ured predsjednika Sabora