Priopćenje Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora

Zagreb - Povodom napisa u pojedinim jučerašnjim dnevnim tiskovinama koji se odnose na onemogućavanje rada fotografa u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora, Ured predsjednika Hrvatskoga sabora izdaje sljedeće priopćenje:

"U skladu s dosadašnjom praksom, svim fotografima koji imaju uredne akreditacije omogućeno je da u Velikoj vijećnici, do početka zasjedanja, odnosno otvaranja sjednice od strane predsjedavajućeg, neometano i slobodno obavljaju svoj posao. Formalnim otvaranjem sjednice, u skladu s uobičajenim pravilima kućnog reda, fotografi napuštaju prostor Velike vijećnice kako bi se osigurali uvjeti za nesmetani rad. Osim zastupnika, predstavnika Vlade i ministarstava te striktno određenog tehničkog osoblja, u Velikoj vijećnici, osim prostora galerije, nitko ne smije boraviti.

Stoji činjenica da je otvaranje  plenarne sjednice u srijedu započelo nešto brže iz razloga obimnog dnevnog reda, stoga su i fotografi bili dužni, po početku vođenja sjednice od strane predsjednika Šeksa, kao što je to bilo uvijek do sada, napustiti prostor vijećnice. 

Slijedom navedenog, držimo ako u konkretnom slučaju nije napuštena dosadašnja uobičajena i očito prihvaćena praksa, te naglašavamo da će se ista i nadalje poštivati i provoditi od strane Hrvatskog sabora.

Što se tiče tvrdnji o tome da je predsjednik Hrvatskog sabora postrožio uvjete povodom incidenta koji je nastao zbog boravka jednog novinara u vijećnici koji nije imao akreditaciju, istu demantiramo u cijelosti. Predsjednik Šeks nije niti naložio niti ima namjeru postrožiti odnosno mijenjati dosadašnju, od svih prihvaćenu, praksu boravka akreditiranih fotografa u vijećnici. 

Dosadašnjih uobičajenih pravila kućnog reda Hrvatskoga sabora, kao što je to praksa u svim parlamentima svijeta, trebaju  se striktno pridržavati sve strane na koje se ta pravila odnose. 

Suprotno dojmu i slici koji su stvoreni jučerašnjim napisima, želimo naglasiti da predsjednik Šeks u potpunosti ostaje otvoren za sve prijedloge i sugestije koje bi pridonijele kvalitetnijim uvjetima za rad svih u Saboru akreditiranih predstavnika sredstava javnog priopćavanja."

Autor: Ured predsjednika Sabora