Sastanak predsjednika Hrvatskoga sabora Jandrokovića s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je pripremni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda u vezi s obilježavanjem komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Na sastanku su uime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, dr. Krunoslav Novak, tajnik Hrvatske biskupske konferencije i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine; predstavnici Počasnog bleiburškog voda bili su Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda i Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Sugovornici su razgovarali o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Dogovoreno je kako će se ovogodišnje obilježavanje održati u petak i subotu, 12. i 13. svibnja 2023. godine. U sklopu programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa u petak, 12. svibnja, u 18 sati, dok će veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položiti vijenac. Komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju u subotu, 13. svibnja, u 9:30 sati, nakon čega je predviđena sveta misa u 12:15 sati koju će predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u Spomen-crkvi Muke Isusove u Macelju.

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta te iskazivanja poštovanja i pijeteta svim žrtvama.