Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u službenom posjetu Republici Francuskoj

Pariz, Francuska

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, na poziv predsjednika francuske Nacionalne skupštine Jean-Louisa Debréa, 25. i 26. siječnja 2005. boravi u službenom posjetu Francuskoj. Osim kao potvrda dobrih i uzlaznih hrvatsko-francuskih odnosa, ovaj posjet je značajan i zbog toga što će se tada prvi put susresti predsjednici hrvatskog i francuskog parlamenta.

S predsjednikom Nacionalne skupštine Jean-Louisom Debréom te s predsjednikom francuskog Senata Christianom Ponceletom predsjednik Sabora Vladimir Šeks će imati službene razgovore 26. siječnja 2005. Istog dana predsjednika Sabora primit će ministrica za europske poslove Claudie Haigneré, a  službene razgovore saborski predsjednik Šeks imat će i s predsjednikom Izaslanstva Nacionalne skupštine za Europsku uniju Pierrom Lequillerom, predsjednikom Kluba zastupnika Socijalističke stranke u Nacionalnoj skupštini Jean-Marcom Ayraultom i predsjednikom Francusko-hrvatske skupine prijateljstva u Senatu Alainom Gérardom.

U utorak, 25. siječnja 2005., predsjednik Hrvatskog sabora će imati razgovore s predstavnicima najznačajnijih političkih stranaka u Nacionalnoj skupštini: predsjednikom Kluba zastupnika Saveza za narodni pokret (UMP) Bernardom Accoyerom, predsjednikom Kluba zastupnika Demokratske unije za Francusku (UDF) Hervéom Morinom i s predsjednikom Kluba zastupnika komunista i republikanaca Alainom Bocquetom.

Tijekom službenog posjeta Francuskoj razgovarat će se o bilateralnim odnosima i mogućnostima njihovoga daljnjeg produbljivanja, te u sklopu toga o gospodarskim, vojnim, znanstvenim i kulturnim projektima od interesa za obje zemlje. Važna tema razgovora bit će predstojeći pregovori Republike Hrvatske s Europskom unijom i naročito reforme koje se u Hrvatskoj provode radi što bržeg ulaska u EU. Francuska Republika je aktivno podržavala i podržava Hrvatsku na putu u EU, između ostalog i pružajući stručnu pomoć u okviru raznih programa, kao i prijenosom znanja i iskustava na raznim područjima djelovanja države i društva.

Predsjednik Sabora predvodi izaslanstvo u kojem će biti predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te voditelj Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva Petar Selem.