Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora sudjelovali na plenarnoj sjednici 67. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a

Lisabon – Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Zdravka Bušić i Dario Hrebak sudjelovali su na plenarnoj sjednici 67. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, jednom od dva plenarna formata NATO parlamentarnog foruma na godišnjoj razini. Osim delegacija parlamentaraca svih 30 država članica NATO saveza na zasjedanju su sudjelovala i parlamentarna izaslanstva partnerskih država, promatrači te institucionalna izaslanstva.

Parlamentarna skupština NATO-a kao savjetodavni parlamentarni forum NATO saveza djeluje još od 1955. godine i njezin djelokrug obuhvaća sigurnosno-politički spektar tema koje u širem smislu oblikuju sigurnosnu sliku cjelokupne transatlantske zajednice zemalja. Tako su u fokusu ovogodišnjeg skupštinskog zasjedanja posebno bile zastupljene teme provedbe odluka usvojenih na ovogodišnjem summitu NATO-a u Bruxellesu, daljnje jačanje savezničke solidarnosti i transatlantskih veza, nastavak izgradnje i modernizacije zajedničkih vojnih kapaciteta Saveza, kao i sigurnosna situacija na području istočnog oboda Saveza, ona na Bliskome istoku, Sjevernoj i subsaharskoj Africi, kao i sigurnosne tenzije na širem indo-pacifičkom prostoru.

Na plenarnoj sjednici je usvojeno sedam završnih akata zasjedanja te jednak broj skupštinskih rezolucija, a dosadašnjem skupštinskom vodstvu, na čelu s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Geraldom E. Connollyjem, potvrđeni su novi jednogodišnji mandati.

Dnevni red plenarne sjednice donio je i tradicionalnu interakciju NATO parlamentaraca s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a okupljenim parlamentarcima su se obratili i dužnosnici zemlje domaćina, predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, portugalski premijer António Costa te predsjednik Nacionalne skupštine Eduardo Ferro Rodrigues.