Gordan Jandroković treći put izabran na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora

Zagreb - Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u 11. sazivu, u četvrtak, 16. svibnja 2024., za njegova predsjednika treći put na tu dužnost izabran je Gordan Jandroković. 

Predsjednik Jandroković zahvalio je na ukazanom povjerenju te čestitao svim zastupnicima na izboru. Prigodnim govorom obratio se novoizabranom Saboru i javnosti:
„Poštovane dame i gospodo, sve vas još jednom srdačno pozdravljam, a posebno pozdravljam  zastupnice i zastupnike 11. saziva Hrvatskoga sabora.
Dopustite mi na početku da zahvalim kolegicama i kolegama iz Hrvatske demokratske zajednice, našim koalicijskim partnerima i onima koji su me predložili, a i svima vama koji ste me izabrali. 
Dobiti po treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora zaista je izuzetna čast.  
Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas bili su i u prethodnim sazivima, a mnogi će po prvi puta sjesti u saborske klupe. 
Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat: da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana.
A upravo je to povjerenje ključno. Jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno.
Nemojmo to zaboraviti: nas su u ovaj visoki dom izabrali hrvatski birači. Današnji sastav Sabora odraz je volje čak 2 140 824, odnosno 61,48 % hrvatskih građana s pravom glasa.
Želim stoga zahvaliti svima onima koji su 16. i 17. travnja na biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu obavili svoju građansku dužnost. 
Poslali su nedvosmislenu poruku o tome kakav sastav Hrvatskog sabora žele. 
Naš je legitimitet - dakle, legitimitet svih nas koji sjedimo ovdje - neosporan.  
Drage kolegice i kolege, 
Razmatrajući što bi bilo najprimjerenije reći na današnjoj konstituirajućoj sjednici, vodio sam se sljedećim pristupom: da to odražava trenutak u kojem se naša Domovina i svijet nalaze, te da pokušam biti konstruktivan i pozitivan.
I da  - ukoliko je to uopće moguće - budem poticajan i motivirajući kada je u pitanju naša suradnja kroz sljedeće četiri godine. 
Pripremajući se, htio sam provjeriti što sam govorio u prigodama svojih ranijih izbora na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, 2017. i 2020. godine. 
U oba sam navrata naglasak stavio na važnost jačanja naših državnih institucija i održavanja političke stabilnosti. 
Pozivao sam da se u Hrvatskom saboru, kao središnjem mjestu naše državnosti, demokratskog legitimiteta i političke rasprave, uvijek međusobno uvažavamo. Bez obzira na razlike koje između nas postoje. 
Da se nadmećemo argumentima, da nastojimo uvijek biti razboriti, smireni i odgovorni.
Govorio sam i o izazovima pred kojima su se našli Hrvatska i svijet. 
Tada su to bili potresi u Zagrebu i na Banovini te pandemija COVID-a 19, sa svim svojim višestrukim posljedicama. 
Posebno sam isticao koliko je u takvim zahtjevnim okolnostima važna osobna odgovornost političara. 
I upravo je ta osobna odgovornost preduvjet bez kojeg se u politici ne bi smjelo djelovati. I to vrijedi za sve sudionike političkog života Hrvatske. 
Poštovane kolegice i kolege, 
Gledajući svijet danas, izvjesno je da živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju. Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. 
Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. 
Nadalje, suočeni smo s mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. 
Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti te poremećajima u globalnim lancima opskrbe, što za sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice.
Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. 
I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja.
Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak.
Dame i gospodo,
Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. 
Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske  procese.  
Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. 
I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije.
To je slika svijeta u kojem danas živimo.
Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna  i prosperitetna država.
Zaista vrijedi podsjetiti na zacrtane strateške ciljeve koje smo uspjeli ostvariti u takvom zahtjevnom geopolitičkom kontekstu.
Naš smo kopneni teritorij konačno spojili Pelješkim mostom. Postali smo članicom europodručja i schengenskog prostora. 
Izgradili smo LNG terminal na Krku i osigurali nesmetanu opskrbu plinom.
Ojačali smo vlastite obrambene kapacitete i sposobnost odvraćanja.
Nabavili smo zrakoplove Rafale, helikoptere Crni jastreb i Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria i Bradley te sustav protuzračne obrane Mistral 3. I nećemo se na tome zaustaviti.
Nadalje, stope rasta BDP-a u kontinuitetu su nam među najvišima u Europskoj uniji.
Ove godine imamo povijesno najveću razinu zaposlenosti, s preko milijun i sedamsto tisuća zaposlenih. 
Bilježimo i najnižu razinu nezaposlenosti, vrlo značajan ukupni rast plaća i najviši kreditni rejting dosad. 
Čitavim nizom pomno osmišljenih mjera uspjeli smo očuvati standard hrvatskih građana te odgovarajućim mjerama socijalne politike zaštititi najranjivije skupine.
Bez imalo sumnje, Hrvatska stalno i vidno napreduje. Tendenciozno je to ne primijetiti. 
No, to ne znači da se zadovoljavamo postignutim. Naprotiv, upravo su sva naša dosadašnja postignuća bitan preduvjet, ali i najbolja podloga za nove iskorake.
Od nove hrvatske vlade predvođene premijerom Plenkovićem stoga očekujem da nastavi raditi na jačanju naše nacionalne sigurnosti i međunarodnog položaja, uključujući i ulazak u  OECD. 
Da i dalje radi na rastu životnog standarda naših građana, na promicanju društvene solidarnosti i na odgovarajućoj socijalnoj zaštiti svih koji su na bilo koji način ugroženi. 
Očekujem da učini dodatne iskorake u reformi pravosudnog i zdravstvenog sustava te u još snažnijoj borbi protiv korupcije.
Da nastavi štititi temelj na kojem počiva moderna hrvatska država, a to je pobjeda u Domovinskom ratu. 
U samoj srži te pobjede jest vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i nesebična žrtva koju su podnijeli odvažni hrvatski branitelji i njihove obitelji. 
Očekujem i nastavak zaštite i promicanja tradicionalnih hrvatskih kršćanskih i obiteljskih vrijednosti, identiteta hrvatskog naroda, našeg jezika, tradicije i kulturne baštine. 
U tom kontekstu, s ponosom naglašavam kako je iza mene replika banske zastave, trobojnice koja je prvi put izvješena u Saboru 5. lipnja 1848. godine, pri ustoličenju bana Josipa Jelačića.
Upravo je taj saziv sabora prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora. 
U Sabor su tada ušli prvaci hrvatskog narodnog pokreta: Gaj, Šokčević, Kukuljević Sakcinski, Vukotinović, Mažuranić i drugi. 
Banska je zastava u Sabornici bila i na konstituirajućoj sjednici prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 
Vraćajući se na očekivanja od nove hrvatske Vlade, želim naglasiti da nam treba i dodatno jačanje veza s iseljenom Hrvatskom. 
Trebamo se nastaviti snažno zauzimati za konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, te za zaštitu prava Hrvata u zemljama u kojima su nacionalna manjina.
I na kraju, najvažnije: da kroz konkretne poticajne demografske mjere preokrenemo postojeće negativne trendove i da broj stanovnika u Hrvatskoj počne rasti.
Uvjeren sam da će sva ta očekivanja u konačnici biti ispunjena.

S druge strane, dame i gospodo, 
Moramo biti svjesni kako tek jedan izvanredni događaj – sigurnosni ili zdravstveni, klimatski ili gospodarski - može poremetiti sve ono što smo godinama naporno gradili i ono što tek planiramo napraviti.
Zato je toliko bitno da sve dosad postignuto nikad ne uzimamo zdravo za gotovo.  
Da činimo sve što je u našoj moći kako bismo sačuvali vrijednosti za koje smo se teško izborili: slobodu i mir, demokraciju i pluralizam, ljudska prava i prava manjina te vladavinu prava.

Stoga želim naglasiti kako današnje vrijeme nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam ili dovođenje u pitanje temelja ustavno-pravnog poretka. 
Naprotiv, nužno se usredotočiti na našu primarnu parlamentarnu zadaću. A to je rad za opće dobro.
Moramo zajedno osigurati ozračje za kvalitetnu političku raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit naših građana. 
Na taj način dajemo vlastiti obol jačanju naših institucija, političkoj i gospodarskoj stabilnosti naše Domovine te njenoj sigurnosti u budućnosti.
Poštovane kolegice i kolege, dame i gospodo uzvanici,
Briga o javnom dobru morala bi biti u samom središtu svih naših političkih nastojanja i nadmetanja.
Dakako, svatko u politici može svoje političke ideje artikulirati na sebi svojstven način.
No, treba biti svjestan da odabrani politički stil uvijek ima i svoje posljedice. Da mora proći periodični sud birača. 
Nedavni parlamentarni izbori su pokazali kako birači itekako znaju razlučiti odgovorno od neodgovornog i konstruktivno od destruktivnog ponašanja. 
Moje je duboko uvjerenje kako, nasuprot populizmu i ekstremizmu koji globalno uzimaju sve više maha, Hrvatska treba političare koji su se spremni pošteno natjecati idejama i konkretnim prijedlozima.
Ljude koji moraju biti usmjereni na boljitak zajednice u kojoj žive, a ne na destrukciju i kritiku koja je prečesto sama sebi svrhom. 
Osobno, i po treći put trudit ću se biti korektan i kolegijalan predsjednik Hrvatskoga sabora, i uvažavati svakoga tko i mene uvažava.
Hrvatski sabor, baš kao i hrvatsko društvo, čije bismo zrcalo trebali biti, moramo graditi kao prostor suradnje, a ne sukoba i dodatne polarizacije. 
Stoga, namjeravam predložiti da što žurnije krenemo s izmjenama saborskog Poslovnika koje će naš rad u budućnosti unaprijediti.
Isto tako, najavljujem skorašnje privremeno preseljenje Sabora u zgradu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ zbog obnove naše povijesne zgrade. 
Nadam se kako ćemo ovaj mandat ipak završiti upravo u ovom velebnom zdanju, simbolu hrvatskog parlamentarizma.
No, na kojoj god lokaciji djelovali, imamo istu dužnost: zajedno afirmirati Hrvatski sabor kao pravičnog zakonodavca i istinskog čuvara demokracije. Kao mjesto gdje će se uvijek štititi Ustav i braniti pravna država. 
Na kraju, želim još jednom zahvaliti hrvatskim građanima na povjerenju koje su nam iskazali izabravši nas da ih u ovom visokom domu predstavljamo. 
Čestitam još jednom i svima vama te vam želim puno uspjeha u budućem radu.
Hvala vam.“.