Leko: Demokracija ne djeluje bez istinito informiranih građana

Zagreb - Demokracija bez istinito i dobro informiranih građana ne djeluje, poručio je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na seminaru "Uloga nacionalnih parlamenata u osiguranju neovisnosti javnih medija u zemljama članicama Vijeća Europe".

"Zbog toga nije dovoljno da parlament samo izglasa zakone, nego je važno i na čelu medijskih kuća imati visokoodgovorne osobe s dobrim menadžerskim sposobnostima, koje će voditi brigu da se demokracija i njezina načela istinski provode u djelo kvalitetnom programskom ponudom", kazao je Leko na seminaru koji se održava u organizaciji Sabora i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Naglasio je kako tiskani mediji bilježe sve veći pad na tržištu te da je u takvim okolnostima za očuvanje demokracije i njezinih vrijednosti izuzetno važno imati izvor istinitih i objektivnih informacija te visoku razinu novinarskog profesionalizma u javnim medijima poput HRT-a i Hine. "To je, unatoč znatnim financijskim teškoćama, uspjela sačuvati novinska agencija Hina. Ona mora biti izvor informacija u koje se građani mogu s povjerenjem pouzdati", poručio je Leko. Od HRT-a se, dodao je, očekuje da u cijelosti ostvari svoju ulogu javnog servisa koji će ispunjavati demokratske, socijalne i kulturne potrebe hrvatskog društva te jamčiti pluralizam. Izrazio je uvjerenje da nova zakonska rješenja (Zakon o HRT-u) idu u smjeru pozicioniranja HRT-a kao medijske kuće koja cjelovito, objektivno i pravodobno informira hrvatsku javnost i koju vode kvalitetni upravljački kadrovi koji će se znati othrvati političkim i komercijalnim utjecajima.

Gvozden Flego, voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i predsjednik njezina Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije, kazao je kako Vijeće Europe medije smatra posrednikom i kreatorom javnog mišljenja, odlučujućeg za demokraciju u javnom prostoru. Mediji su, dodao je, i poluga za odgoj društva, posebno važna u ovo vrijeme poplave "žute štampe", pri čemu je izuzetno važna njihova nepristranost i cjelovitost. "Javni mediji najbolje ispunjavaju tu zadaću", istaknuo je Flego.

Glavna izvjestiteljica seminara Eve Salomon naglasila je kako javni mediji moraju biti u potpunosti neovisni o svim utjecajima, posebno političkim i ekonomskim, te stremiti visokim profesionalnim standardima cjelovitosti, objektivnosti i pravednosti. Da bi takvi postali, dodala je, nužno im je othrvati se utjecaju države, odnosno završiti tranziciju iz državnog u javni medij, regulirati financiranje te ponuditi kvalitetne sadržaje kojima će konkurirati komercijalnima medijima. "Političke vlasti podupiru javne medije jer ih žele kontrolirati", poručila je Salomon te se zauzela za to da se vodeći ljudi javnih medijskih kuća biraju bez utjecaja politike. (Hina)

Autor: Hina