Marija Selak Raspudić sudjelovala na međunarodnoj konferenciji „Žene u vanjskoj politici“

Skoplje - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić sudjelovala je 14. i 15. rujna na međunarodnoj konferenciji „Žene u vanjskoj politici“ koja je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije održana u Skoplju.

Na konferenciji je bilo riječi o perspektivi žena i razumijevanju ravnopravnosti spolova u vanjskoj politici, važnosti angažiranja muškaraca u pitanjima ravnopravnosti spolova, ekonomskom utjecaju bolesti COVID-19 na žene, ženama poduzetnicama te ulozi parlamenata u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova. 

Selak Raspudić je tom prigodom govorila o ulozi žena u parlamentu pri čemu je  istaknula pet ključnih izazova s kojima se suočava u artikuliranju spolne ravnopravnosti prilikom rada u Hrvatskom saboru i bavljenja politikom, a to su: pitanje trebamo li se, kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, baviti i nejednakošću koja se odnosi na muškarce, a ne samo na žene; pitanje zlouporabe ženskih prava u neke druge političke ciljeve; pitanje kulturnih razlika u implementiranju europskih direktiva i suočavanju s različitim problemima ovisno o zemlji u kojoj se govori o spolnoj ravnopravnosti; uloga Hrvatskoga sabora, odnosno pitanje postoji li uopće opozicijsko djelovanje koje može učiniti zakonsku promjenu bez potpore vladajuće strukture koja ne prihvaća prijedloge opozicije te pitanje limitirajućeg okvira u kojem se žene pretežno u politici bave ženskim pravima, dok se muškarcima ostavlja i njih se pita o svim ostalim aspektima društveno-političkog djelovanja. 

Zaključeno je da je ovo tek prvi u nizu susreta te da će se dalje nastaviti uspostavljena suradnja kroz pojedinačne projekte koji se odnose na probleme s kojima se susreću žene u politici i diplomaciji, jednako kao i na pitanja koja se odnose na ravnopravnost spolova.