Marijana Petir sudjelovala na predstavljanju studije o obnovi poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine

Sunja – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u petak na predstavljanju studije „Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine“ koju je organizirao LAG Una.

Studija je izrađena pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Akademijom poljoprivrednih znanosti te Agronomskim i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te u suradnji sa stručnjacima i vlasnicima OPG-ova s područja pogođenog potresom, a voditelj izrade studijskog rada bio je  prof. dr. sc. Ivica Kisić, novoizabrani dekan Agronomskog fakulteta.

Petir je pohvalila takav pristup izrade studije pri čemu se pitalo poljoprivrednike za njihove stvarne probleme i potrebe, a znanstvenici i stručnjaci su se potpuno besplatno stavili na raspolaganje. Rekla je da je to dobar način kako pristupiti i izradi drugih strateških dokumenata, ali i programiranja sredstava koja nam stoje na raspolaganju iz EU-a kako bi se 24,5 milijarde EUR-a utrošilo u realizaciju projekata koji će dati dodanu vrijednost i od kojih će hrvatsko selo, ali i stanovnici cijele Hrvatske imati koristi. Upozorila je i na enormni porast cijene žitarica od čak 27 posto i cijena stočne hrane od 31 posto što utječe na porast cijene hrane i predstavlja udar na standard građana te je istaknula da ubuduće treba bolje planirati otkup naših domaćih proizvoda kroz robne zalihe kako se ne bi dogodilo da naše proizvode izvozimo, a potom ih uvozimo po 30 posto većim cijenama.

Petir je zahvalila načelnici Općine Majur i predsjednici LAG-a Una Klementini Karanović koja je organizirala ovaj skup, ali i pokrenula raspravu još prošle godine o potrebi revitalizacije Banovine, puno prije nego se potres dogodio te je istaknula da je Vlada RH u svom programu predvidjela financijska sredstva za Banovinu, no da ista nakon razornog potresa neće biti dostatna jer je sada potrebno cijelo to područje iz temelja obnoviti, a ne samo revitalizirati.

Studijski rad je predstavio akademik Franjo Tomić, koordinator njegove izrade, koji je istaknuo da je ulagati u poljoprivredu najdjelotvornije za gospodarsko-socijalni oporavak potresom pogođenog područja Banovine, ostvarivanje uvjeta za opstanak postojećeg življa, zapošljavanje radne snage svih uzrasta i stvaranje uvjeta za povratak raseljenih. 

U studiji se iznosi konkretan prijedlog plana obnove poljoprivrede Banovine s ciljem uspostave konkurentne i održive proizvodnje gospodarstava na njenom području. Predlaže se ukidanje poreza i prireza za poljoprivredne subjekte, subvenciju troškova energenata i oslobađanje od PDV-a za repromaterijal u poljoprivredi i uspostava trajnog sustava kreditiranja obrtnih sredstava u poljoprivredi, oslobađanje od poreza na dohodak za zapošljavanje članova malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izvan poljoprivrede, aktiviranje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom i privatnom vlasništvu privremenim i trajnim rješenjima o korištenju i naknadama za korištenje, poticanje uključivanja poljoprivrede u koncept kružnog gospodarstva, subvencioniranje troškova sabiranja poljoprivrednih proizvoda, potpora tržišnom označavanju (brendiranju) poljoprivrednih proizvoda i njihova izravna prodaja u Gradu Zagrebu, sustavno poticanje razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i mladih poljoprivrednika, izravni savjetodavni rad i konzalting državnih službi potpore poljoprivredi za 5-godišnje razdoblje ustrojavanja i funkcioniranja proizvođačkih organizacija, pristupa natječajima razvoja poljoprivrede i ruralnog poduzetništva te poticanje stručnih i znanstvenih projekta unaprjeđenja poljoprivrede.

Na predstavljanju studijskog rada Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine govorili su tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU-a akademik Ferdo Bašić  i Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Uoči same prezentacije studije, Marijana Petir obišla je uzgajivače konja autohtone pasmine „hrvatski posavac“ koji su izložili svoja najbolja grla na revijalnoj smotri kao i  sjenokoše na kojima stoka pase.