Norveški kralj Harald V. posjetio Hrvatski sabor

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je norveškog kralja Haralda V. s izaslanstvom. Sastanku su, uz predsjednika Sabora, prisustvovali i potpredsjednici Vladimir Šeks i Željka Antunović te zastupnica i voditeljica Hrvatsko-norveške skupine prijateljstva Karmela Caparin.

Nakon što je norveškog kralja upoznao s poviješću Hrvatskoga sabora, predsjednik Bebić je istaknuo tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Norveške. Izrazio je uvjerenje da će ovaj državni posjet, koji uključuje održavanje Hrvatsko-norveškog foruma izvrsnosti i otvaranje iNavis centra u Šibeniku, dati dodatan poticaj jačanju suradnje i poslati snažnu poruku o prijateljstvu i partnerstvu dviju zemalja. „Hrvatski narod iznimno cijeni potporu Norveške hrvatskim naporima oko postizanja punopravnog članstva u NATO-u te procesu pristupanja Europskoj uniji“, rekao je Bebić te dodao kako je „Hrvatska Norveškoj posebno zahvalna na ukupnoj humanitarnoj pomoći, pomoći kroz razvojne projekte, kao i na dugogodišnjoj pomoći u razminiranju Hrvatske.“

Osvrnuvši se na parlamentarnu povijest i usvajanje prvoga ustava Norveške 1813. godine, norveški kralj Harald V. zanimljivom je ocijenio dugogodišnju povijest Hrvatskoga sabora. Ujedno je istaknuo prirodne ljepote hrvatske obale, koju je posjetio 2008. godine. Bivša ministrica obrane i sadašnja ministrica zdravstva Kraljevine Norveške Anne-Grete Strøm-Erichsen istaknula je dobru suradnju Hrvatske i Norveške, koja vrlo važnim ocjenjuje dobar gospodarski i socijalni razvoj Hrvatske. Ujedno je pohvalila hrvatski angažman u mirovnoj misiji u Afganistanu, čime Hrvatska potvrđuje svoju želju za mirom u svijetu. Cijeneći konsenzus stranaka u Hrvatskom saboru po pitanju članstva u Europskoj uniji, Strøm-Erichsen je pokazala zanimanje za ukupnu političku situaciju i trenutačni status pristupnih pregovora s Europskom unijom. „Impresionirani smo reformama koje ste proveli na putu stjecanja punopravnog članstva u Europskoj uniji. Pratimo vaše napore i želimo vam sve najbolje“, zaključila je Strøm-Erichsen.

Zahvalivši na toplom prijemu u Hrvatskoj, norveški kralj je po završetku sastanka sa saborskim izaslanstvom obišao Sabornicu.

Autor: Ured predsjednika Sabora