Održana zajednička sjednica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove o nedavnim sastancima Vijeća EU-a za vanjske poslove i Vijeća EU-a za opće poslove

Zagreb - Na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku i  Odbora za europske poslove posvećenoj izvješćima Ministarstva vanjskih i europskih poslova o sastancima Vijeća Europske unije za vanjske poslove i Vijeća Europske unije za opće poslove, održanima u studenom i prosincu ove godine, razgovaralo se o nizu aktualnih tema. Tako su sudionici razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u Ukrajini, daljnjoj ruskoj agresiji, sigurnosti i obrani, vanjskim odnosima, odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine te stanju  na Zapadnom Balkanu s posebnim naglaskom na Kosovu i perspektivi dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. 

Sjednicu su otvorili predsjednici odbora Gari Cappelli i Domagoj Hajduković, a uz predsjednike i članove dvaju odbora na sjednici su sudjelovali i zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kosovo Ante Bačić. O sastancima Vijeća EU za vanjske poslove i Vijeća EU za opće poslove sudionike sjednice izvijestila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih Andreja Metelko- Zgombić koja je uz glavne teme sastanaka predstavila i stajališta Republike Hrvatske po temama o kojima se raspravljalo na tim sastancima.

Tijekom rasprave poseban naglasak stavljen je na aktualne tenzije na Kosovu te korake koje u tom smjeru poduzima Europska unije. Govoreći o proširenju i najavi da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji posebno je pozdravljena činjenica da se politika proširenja ponovno vratila u fokus Europske unije. Članovi dvaju odbora jednoglasno su podržali Kosovo na putu prema članstvu u Vijeću Europe i Europskoj uniji kao i najavu dodjeljivanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Zaključno su sudionici istaknuli značaj skorašnjeg ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu, čime se, kako je istaknuo, Hrvatska dodatno profilira kao lider u regiji Jugoistočne Europe.