Parlamentarna skupina Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Članovi Parlamentarne skupine Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga održali su u srijedu odvojene sastanke s voditeljem Međuparlamentarne hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva Božom Ljubićem i članovima Skupine, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem i članovima Odbora i predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem i članovima Odbora.

Obje strane istaknule su vrlo intenzivne i prijateljske odnose dviju država i dvaju parlamenata, a glavne teme razgovora bile su usmjerene na bilateralna pitanja, europske politike i stanje u državama jugoistočne Europe.

Voditelj njemačkog izaslanstva, predsjednik skupine Sjeverni Jadran, Oliver Lukšić u svim je susretima posebno naglasio zadovoljstvo jako dobrim odnosima dviju država te rekao kako mu je izuzetno drago što će u okviru nedavno potpisane Zajedničke izjave o pojačanoj suradnji dviju vlada s Akcijskim planom jačati i parlamentarna suradnja. 

Voditelj Međuparlamentarne hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva i domaćin ovog posjeta Božo Ljubić istaknuo je kako međusobne posjete predstavnika dvaju parlamenata učvršćuju bilateralne odnose i otvaraju prostor za suradnju na svim drugim razinama. Istaknuo je kako skupine prijateljstva njeguju praksu redovitih susreta i spomenuo članak 10. Akcijskog plana koji doprinosi daljnjem jačanju parlamentarne suradnje. Ljubić se osvrnuo i na važnost hrvatske dijaspore u Njemačkoj kao važnom čimbeniku u razvoju bilateralnih odnosa. 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Kovač i članovi Odbora razmijenili su mišljenja s njemačkim kolegama o aktualnim političkim zbivanjima u Europi, europskim politikama, posebice proširenju te stanju i sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi. –Trebamo pronaći način da tješnje surađujemo na parlamentarnoj razini i u tom smislu pokušamo dati doprinos rješavanju sigurnosti na jugoistoku Europe, naglasio je Kovač.

U nastavku razgovora Kovač je naglasio europsku opredijeljenost Hrvatske i njezinih građana i naveo kako to europsko usmjerenje treba uskladiti s očekivanjima država u susjedstvu gdje se još uvijek radi na stabilizaciji, pomirenju i jačanju dobrosusjedskih odnosa.     

Njemačka delegacija složila se s potrebom jače parlamentarne suradnje u kontekstu pristupanja država u hrvatskom susjedstvu Uniji te naglasila kako Hrvatska ima važnu ulogu i predstavlja pomagača u tom procesu kako za EU tako i za susjedne države. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević osvrnuo se na hrvatske prioritete predsjedanja Unijom, posebice proširenje te naglasio kako je uloga Hrvatske pomoći i EU-u i državama susjedstva da dođe do proširenja. Pozvao je njemačke kolege na angažman po tom pitanju i istaknuo potrebu slanja  jasnih političkih poruka država članica Europske unije oko proširenja. 

U nastavku je govorio o potrebi promišljanja rješenja problema internih migracija unutar Europske unije koje dovode do disbalansa u pojedinim državama članicama. – Odlaze visoko obrazovani, najbolji i najstručniji radnici i to narušava ravnotežu ne samo na gospodarskom planu nego ima utjecaja na političku i društvenu ravnotežu, rekao je Milošević

Sugovornici su se složili kako trenutna situacija u kojoj se nalazi Unija i jugoistok Europe zahtijevaju ozbiljniji pristup svih država članica posebno u području zaštite vanjskih granica i osiguranja stabilnosti ovog važnog političkog i geografskog dijela Europe.