Pododboru Hrvatske izviđačke parlamentarne unije predstavljeni aktualni projekti Saveza izviđača Hrvatske

Zagreb - Pododbor (Odbora za obitelj, mlade i sport) Hrvatske izviđačke parlamentarna unije, održao je u srijedu svoju treću sjednicu na kojoj su uz članove Pododbora bili nazočni i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić sa suradnicima: poslovnim direktorom Danom Špicerom, glavnim načelnikom Borisom Vujnovićem i glavnom tajnicom Tamarom Karlović.

Savez izviđača Hrvatske članovima HIPU-a prezentirao je projekte i aktivnosti koje provodi Savez, a čiju realizaciju sudjelovanjem, promocijom i potporom prate i članovi Pododbora. Prvi od tih projekata je „Co2mpensating by planting“ koji je započeo u studenom 2021. u suradnji s Hrvatskim šumama i agencijom Hearth, te uz potporu brojnih drugih institucija. Kako je rečeno, ovaj projekt u skladu je s odrednicama Pariškog sporazuma, a jedan od ciljeva mu je neutralizacija ugljičnog otiska.

Dosad je, u razdoblju u kojem je to bilo klimatski moguće, posađeno nekoliko desetaka tisuća stabala, a cilj je doseći milijun posađenih stabala godišnje, pored 9 milijuna stabala koliko ih Hrvatske šume godišnje sade. U sklopu projekta, osim same sadnje stabala, provodi se edukativni prateći program „Šumoborci“ namijenjen djeci, mladima i  školarcima.

Kako su kazali predstavnici SIH-a, interes za sudjelovanjem u obje aktivnosti ovog projekta je vrlo velik, Savez ima kapacitete za njihovu provedbu, no dobro bi im došla i podrška jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao npr. prijevoz volontera do područja sadnje i slično, u čemu im članovi HIPU-a mogu  pomoći kroz razne kontakte i promocijom aktivnosti. Također, aktivnosti u sklopu ovog projekta konkurentne su za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda, te su članovi HIPU-a iskazali volju pomoći u pribavljanju tih sredstava.

Na sjednici je najavljeno kako će se u Lovincu od 25. srpnja do 4.kolovoza 2022. pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića održati Velika smotra izviđača s oko 2 tisuće sudionika, 300 gostiju iz 13 država, uz potporu 30 partnerskih institucija. Istaknuto je kako će to biti prilika mladim izviđačima da steknu nova znanja i vještine, kao što su planinarenje, plovidba, astronomija, biciklizam, izrada drvenih građevina i slično, te da u ugodnom prirodnom i društvenom okruženju provedu dva tjedna.

U sklopu Smotre,  od 29. srpnja  do 1. kolovoza 2022., održat će se i „Festival vještina za život“ na kojem će moći sudjelovati i posjetitelji, a cilj je suprotstaviti iskustveno i asocijativno učenje s repetitivnim učenjem. Također je najavljeno kako će u idućih pet godina na području općine Lovinac niknuti prvi izviđački kampus.

Članovi Pododbora HIPU-a koji su sudjelovali u realizaciji pojedinih aktivnosti iz navedenih projekata,  pohvalili su aktivnosti koje se provode na dobrobit djece i mladih, a usmjereni su na stvaranje kvalitetnijeg života svih u Republici Hrvatskoj.

Na kraju sastanka, članovi Podbora poželjeli su uspjeh delegaciji Saveza izviđača Hrvatske na Europskoj konferenciji izviđača koja je za srpanj sazvana u Rotterdamu, a na kojoj će hrvatski predstavnik konkurirati za mjesto u upravi Europskog saveza izviđača.