Potpredsjednik Hrvatskog Sabora akademik Reiner primio zamjenika ministra vanjskih poslova Azerbajdžana Rzayeva

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u petak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Azerbajdžana Farizom Rzayevim s kojim je razgovarao o intenziviranju bilateralne suradnje dviju država posebno u područjima gospodarstva te jačanju parlamentarne suradnje.

Sugovornici su obostrano potvrdili dobre i prijateljske odnose dviju država, a potpredsjednik Sabora akademik Reiner zahvalio je na svoj pomoći koju je Azerbajdžan pružio Hrvatskoj nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. Reiner je izrazio zadovoljstvo sveukupnim odnosima dviju država naglasivši kako postoji potencijal za jačanje gospodarskih veza i trgovinske razmjene posebice u područjima energetike, IT tehnologije, infrastrukture, ali i turizma. 

Govoreći o suradnji među parlamentima dviju država rekao je kako smatra da zastupnici mogu na neposredniji i otvoreniji način uspostavljati veze i izravnije komunicirati izvan okvira izvršne vlasti i diplomacije te time otvoriti put snažnijoj suradnji. – Uvijek se zalažem za parlamentarnu diplomaciju na svim razinama, od posjeta na najvišoj razini do jačanja suradnje među skupinama prijateljstva, naglasio je Reiner te dodao da se upravo na taj način aktiviraju teme od zajedničkog interesa za obje države.  

Zamjenik azerbajdžanskog ministra vanjskih poslova izrazio je zadovoljstvo bilateralnim odnosima, istaknuo kako Hrvatska zbog niza razloga predstavlja zemlju od posebne važnosti za Azerbajdžan te rekao kako su dvije države uspostavile uspješnu suradnju u nizu područja. – Dodatni potencijal postoji u različitim gospodarskim sektorima, ponajviše energetici, ali želio bih napomenuti da se sektor turizma pokazao kao vrlo zanimljiv i smatram kako postoji potreba snažnije promocije Hrvatske u Azerbajdžanu upravo u tom dijelu, rekao je Rzayev. Složio se i izrazio je spremnost za osnaživanje parlamentarne dimenzije odnosa Hrvatske i Azerbajdžana naglasivši kako su upravo zastupnici direktan link s građanima. U nastavku razgovora izvijestio je o aktualnoj situaciji i odnosima u regiji i susjedstvu Azerbajdžana.