Potpredsjednik Sabora akademik Reiner održao sastanak s veleposlanikom Alžira Khelifom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga akademik Željko Reiner održao je u utorak sastanak s veleposlanikom Alžira Mokhtarom Khelifom.

Veleposlanik Khelif izvijestio je potpredsjednika Sabora kako je u alžirskome parlamentu u tijeku proces formiranja Međuparlamentarne skupine prijateljstva Alžir - Hrvatska te izrazio nadu u intenziviranje parlamentarne suradnje dviju država upravo putem komunikacije i razmjene posjeta skupina prijateljstva.

Potpredsjednik Sabora Reiner složio se kako je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Alžira potrebno dodatno ojačati razmjenom posjeta najviših razina, budući da su od stvaranja hrvatske države ostvarena samo tri posjeta alžirske strane Hrvatskoj, a niti jedan visokog hrvatskog dužnosnika Alžiru.

– Osnaživanje međudržavne suradnje zasigurno prati i osnaživanje suradnje dvaju parlamenata te smatram kako bi razmjena posjeta parlamentarnih skupina prijateljstva bila izvrstan početka tješnje suradnje naših država, rekao je Reiner. Dodao je kako Hrvatska i Alžir odlično surađuju i u multilateralnim parlamentarnim organizacijama poput Parlamentarne skupštine Mediterana i Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran sa zajedničkim ciljem očuvanja Mediterana kao regije mira, stabilnosti i razvoja.

Sugovornici su se složili i oko toga da postoji potencijal snažnije gospodarske suradnje u mnogim područjima, no kako je za uspješniju suradnju alžirskih i hrvatskih poduzetnika nužno sklapanje ugovora na području izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

Veleposlanik Khelif upoznao je potpredsjednika Sabora Reinera sa skorašnjim održavanjem političkih konzultacija na razini državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova na kojima će biti riječi o pripremi ugovora o suradnji u mnogim područjima poput turizma, sporta i gospodarstva.