Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanika Finske Kallea Johannesa Kankaanpää

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak veleposlanika Finske u Republici Hrvatskoj Kallea Johannesa Kankaanpää. 

- Hrvatska i Finska su dvije prijateljske zemlje i saveznici unutar Europske unije te između njih nema otvorenih pitanja, ustvrdio je na početku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner. 

Govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja, osvrnuo se na perspektivna područja suradnje koja mogu doprinijeti jačanju odnosa, poput suradnje na području znanosti i obrazovanja, gospodarstva, energetike, među ostalim području obnovljivih izvora energije, informacijske tehnologije, prehrambene industrije, uključivši izvoz hrvatskih organskih proizvoda, ali i vojne industrije, odnosno izvoza hrvatske vojne opreme u Finsku. 

U vezi s parlamentarnom suradnjom, potpredsjednik Sabora Reiner izrazio je želju za njezinim intenziviranjem, kako na razini dvaju predsjednika parlamenta, tako i na razini potpredsjednika, odbora i grupa prijateljstva. - Smatram da trebamo više raditi na parlamentarnoj diplomaciji koja je fleksibilnija od službene diplomacije, istaknuo je Reiner. 

Veleposlanik Kankaanpää se složio kako je parlamentarna suradnja iznimno značajna u izgradnji sveukupnih odnosa dviju država te je najavio kako će za vrijeme svojega mandata u Hrvatskoj posebnu pažnju posvetiti suradnji s parlamentarnom skupinom prijateljstva Hrvatska - Finska te jačanju gospodarskih odnosa. 

Razgovaralo se i o razdoblju hrvatskog predsjedanja EU-om, izazovima s kojima se Hrvatska suočila tijekom pandemije koronavirusa i nakon razornih potresa te o prioritetima hrvatske vanjske politike.