Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanoj akademiji u prigodi 500. obljetnice reformacije

Zagreb – Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade u Hrvatskom narodnom kazalištu svečanom akademijom obilježena je 500. obljetnica reformacije u Europi, na kojoj je kao izaslanik predsjednika Sabora sudjelovao potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

-Božja stvorenja, čovjek i priroda, kao i Božje spasenje, nisu na prodaju jer su dar od Boga, kazao je biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić i dodao da su tema obljetnice evanđeoske riječi "oslobođeni Božjom milošću", koje su "duša luteranske reformacije". - Martin Luther i reformacija unijeli su jednu od najdramatičnijih promjena koje je svijet ikada vidio, dali snažne impulse teološkoj i duhovnoj obnovi Crkve, a potom utjecali i na političke, ekonomske i druge prilike u svijetu. To je Luthera učinilo jednim od najvažnijih pojava ljudske povijesti, kazao je Berić i dodao kako je protestantizam usprkos snažnom protureformacijskom djelovanju imao značajnog odjeka i u Hrvatskoj.

Akademik Željko Reiner kazao je u svom obraćanju da je Hrvatska jedan od dobrih primjera vjerskih sloboda te prava svake osobe na slobodno ispovijedanje vjere kao i njene obveze da to isto pravo ne ometa pripadnicima drugih vjeroispovijesti. -Osobno smatram kako je temelj svake vjere ljubav prema Bogu i prema bližnjem bez obzira na sve razlike, rekao je Reiner te pozvao da se naglasak stavi na sličnosti i zajedničke ciljeve.

Na svečanoj akademiji posebna priznanja dodijeljena su filologu Alojzu Jembrihu, sociologu Siniši Zrinščaku, teologu Peteru Kuzmiču, bivšem potpredsjedniku hrvatske Vlade Goranu Graniću, te novinarima Augustinu Bašiću s HTV-a i Blaženki Jančić s Hrvatskog radija. Priznanja za očuvanje vrijednosti reformacije dodijeljena su Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Tordinci, Reformatorskoj crkvenoj općini Kneževi Vinogradi i Evangeličkoj crkvenoj općini Legrad.

Autor: Hina/Služba za medije