Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se na radnom ručku s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za gospodarstvo Valdisom Dombrovskisom u okviru njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković i potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis razgovarali su o procesu uvođenja eura u Hrvatskoj i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. 

Sugovornici su raspravili tijek provedbe Akcijskog plana za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu. Njime se omogućuje stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja za privatni sektor, poboljšanje upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu, jačanje okvira za sprečavanje pranja novca te osnaživanje nacionalnog stečajnog okvira. 

Na sastanku je potvrđeno kako implementacija reformi teče u skladu s rokovima. Cilj je dovršiti reforme do planiranog uvođenja eura u Republici Hrvatskoj - siječnja 2023. godine. Isto tako, predsjednik Sabora Jandroković i potpredsjednik Komisije Dombrovskis razgovarali su o provedbi Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom i zakonodavnim aktivnostima u tom procesu.

Predsjednik Sabora Jandroković izvijestio je sugovornika o ulozi i radu Hrvatskoga sabora te o povećanju potpore hrvatskih građana za uvođenje eura. Zaključno, zahvalio je potpredsjedniku Dombrovskisu na njegovoj dugogodišnjoj potpori u postizanju ovog nacionalnog strateškog cilja.