Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio veleposlanika Finske Kallea Johannesa Kankaanpää

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u četvrtak veleposlanika Finske Kallea Johannesa Kankaanpää s kojim je razgovarao o političkim i gospodarskim bilateralnim odnosima, suradnji unutar Europske unije te aktualnoj političkoj situaciji na jugoistoku Europe.

– Želio bih uspostaviti dobru suradnju s Hrvatskim saborom jer smatram da je parlamentarna suradnja važna u bilateralnim odnosima, rekao je na početku finski veleposlanik. Dodao je kako vjeruje da će, kad se situacija s pandemijom koronavirusa smiri, doći i do razmjene posjeta delegacija parlamenata dviju država kako bi se ta suradnja osnažila.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku rekao je kako parlamenti Hrvatske i Finske dobro surađuju iako je pandemija spriječila fizičke kontakte. – Kad situacija to dopusti naša će se komunikacija, ne samo na političkom planu već i gospodarskom, sigurno intenzivirati, rekao je Cappelli. Govoreći o najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima posebno je istaknuo ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu kao i članstvo u OECD-u. Naglasio je i važnost rješavanja pitanja država zapadnog Balkana i njihove perspektive članstva u Uniji. 

– Proširenje na taj dio Europe omogućit će dodatni mir i stabilnosti cijele EU i sigurni smo da su sve države članice toga svjesne, rekao je zaključno Cappelli. Veleposlanik Kankaanpää se složio s važnošću ulaganja dodatnog angažmana oko ulaska država jugoistoka Europe u Uniju te naglasio kako je dobro da im Hrvatska svojim iskustvom i znanjima pomaže u eurointegracijskom procesu.